Adana (ÇÜHM) -
05.08.2015
Dondurma Tüketimiyle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar…
Yaz aylarında serinlemek ya da ferahlamak için aklımıza ilk gelen gıdalardan biri olan dondurma hakkında doğru bilinen yanlışları konunun uzmanı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güven açıkladı… Prof. Dr. Güven, yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın kışın da tüketilebileceğini söyleyerek, “Dondurma değil, hijyenik koşullarda üretilmeyen dondurma insanı hasta eder.” dedi.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güven süt tüketiminde olduğu gibi dondurma tüketiminde de ülkemizin çok gerilerde olduğuna dikkat çekerek, dondurmanın yaz kış tüketilebilecek bir ürün olduğunu söyledi. Dünyada dondurma tüketiminde Yeni Zelanda ve ABD’nin ilk sırada yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Güven, kişi başına düşen dondurma tüketiminin bu ülkelerde 25 litreyi bulduğunu açıkladı.
Yeni Zelanda ve ABD’de Kişi Başı Yıllık 25 Litre Tüketirken, Türkiye’de Sadece 4 Litre Tüketiliyor
Soğuk iklimin hâkim olduğu Kuzey Avrupa ülkelerinde bile dondurma tüketiminin 20 litreye kadar çıkabildiğini açıklayan Prof. Dr. Güven ülkemizde ise yıllık kişi başı sadece 4 litre dondurma tükettiğimizi belirtti. Prof. Dr. Güven açıklamasına şöyle devam etti; |