Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Açıkta Satılan Dondurmalara Dikkat!

 

 

Adana (ÇÜHM) -

01.09.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektör Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, toplumun her kesiminin sıklıkla tükettiği dondurma konusunda uyarıda bulundu. Prof. Dr. Fenercioğlu, sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış dondurmaların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, açıkta satılan dondurmaların sağlıksız olduğu için tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Yakın zamana kadar sadece yaz mevsiminin serinletici yiyeceği olan dondurma, günümüzde her mevsimin ürünü olma özelliği kazandı. Bu gelişmede dondurmanın serinletme özelliği yanında besleyici olma özelliğinin anlaşılmış olması da büyük etken. Durum böyle olunca da 7’den 77’ye herkesin tükettiği dondurma da küçük imalathaneler yerine endüstriyel boyutta üretilir hale geldi.

“Süt ve Katkı Maddeleri Temiz Olmalı.“

Dondurma üretimi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu önemli bilgiler aktardı.

Bileşimi bakımından dondurmanın bir süt ürünü olduğunu belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, “Dondurma yapımında süt, şeker, krema, kıvam arttırıcı madde olarak sahlep veya sahlep yerine geçen diğer maddelerle tat, renk ve aroma veren maddeler kullanılmaktadır.  Çeşitlendirme amacıyla ezilmiş halde çeşitli meyveler, fındık, fıstık ve badem gibi yağlı tohumlardan da yararlanılır. Her gıda ürününde olduğu gibi dondurmada da kalite ve güvenliği oluşturan en önemli unsurlar, kullanılan süt ve diğer katkı maddelerinin temiz ve sağlıklı olmasıdır. Bunlardan özellikle sütün ısıtılmış – pastörize edilmiş olması ön koşuldur.” diye konuştu.

“Gıda Zehirlenmesine Kar şı Dikkatli Olunmalı.”

Dondurmada üretim ve hijyen kurallarının önemli olduğunu ve bu kurallara uyulmadığında gıda zehirlenmelerinin yaşanabileceğini bildiren, Prof. Dr. Fenercioğlu, dondurmada katkı maddeleri kadar, üretim ortamının da önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Fenercioğlu, “Mikrobiyolojik açıdan sakıncalı durumlar dondurmanın tüketilmesinden sonra ortaya çıkacağından geç kalınmış olacaktır ve bu da beraberinde gıda zehirlenmesini getirebilir.” dedi.

“Dondurulmuş Ürünler, Markette Alışveriş Arabasına En Son Konulmalı.”

Bu dondurmaların satın alınmasında ambalaj bütünlüğünün bozulmamış ve dondurmanın son tüketim tarihinin geçmemiş olduğunun kontrolü önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, ayrıca dondurma ve diğer tüm dondurulmuş ürünlerin alışveriş arabasına veya sepetine en son konmaları ve çözünmelerine izin verilmeden eve taşınıp, hemen tüketilmeyeceklerse, derin dondurucuda saklanmaları gerektiğine işaret etti.

“Açıkta Satılan Dondurma Hastalığa Neden Olabilir.”

Pastane, kafe ve dondurmacı gibi yerlerde ambalajsız ve hava ile temas halinde olan dondurmanın tüketilmesinde sakıncalar olabileceğini de ifade eden Prof. Dr. Fenercioğlu, “ Özellikle satış ortamında çevreden oluşan toz – toprak ve diğer maddelerin dondurmaya bulaşabilecek olması; dondurmanın satışını yapan kişinin eldiven ve ağız – burun maskesi kullanmaması; satıcının aynı anda para alıp – üstünü verdiği elinin dondurmaya temas etmesi; satıcının hapşırma – öksürme hallerinden dolayı dondurmaya mikroorganizmaların bulaşacak olması; fakat daha önemlisi külah veya kap içindeki dondurmanın yeme sırasında bir süre elde tutulurken çevrenin bulaştırıcı unsurları (toz – toprak) ile kirletilmesi açıkta satılan dondurmalar insan sağlığına zarar verir.” diye konuştu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi