“Gıda Zehirlenmesine Kar
şı Dikkatli Olunmalı.”
Dondurmada üretim ve hijyen kurallarının önemli olduğunu ve bu kurallara uyulmadığında gıda zehirlenmelerinin yaşanabileceğini bildiren, Prof. Dr. Fenercioğlu, dondurmada katkı maddeleri kadar, üretim ortamının da önemli olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Fenercioğlu, “Mikrobiyolojik açıdan sakıncalı durumlar dondurmanın tüketilmesinden sonra ortaya çıkacağından geç kalınmış olacaktır ve bu da beraberinde gıda zehirlenmesini getirebilir.” dedi.
“Dondurulmuş Ürünler, Markette Alışveriş Arabasına En Son Konulmalı.”
Bu dondurmaların satın alınmasında ambalaj bütünlüğünün bozulmamış ve dondurmanın son tüketim tarihinin geçmemiş olduğunun kontrolü önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, ayrıca dondurma ve diğer tüm dondurulmuş ürünlerin alışveriş arabasına veya sepetine en son konmaları ve çözünmelerine izin verilmeden eve taşınıp, hemen tüketilmeyeceklerse, derin dondurucuda saklanmaları gerektiğine işaret etti.
“Açıkta Satılan Dondurma Hastalığa Neden Olabilir.”
Pastane, kafe ve dondurmacı gibi yerlerde ambalajsız ve hava ile temas halinde olan dondurmanın tüketilmesinde sakıncalar olabileceğini de ifade eden Prof. Dr. Fenercioğlu, “ Özellikle satış ortamında çevreden oluşan toz – toprak ve diğer maddelerin dondurmaya bulaşabilecek olması; dondurmanın satışını yapan kişinin eldiven ve ağız – burun maskesi kullanmaması; satıcının aynı anda para alıp – üstünü verdiği elinin dondurmaya temas etmesi; satıcının hapşırma – öksürme hallerinden dolayı dondurmaya mikroorganizmaların bulaşacak olması; fakat daha önemlisi külah veya kap içindeki dondurmanın yeme sırasında bir süre elde tutulurken çevrenin bulaştırıcı unsurları (toz – toprak) ile kirletilmesi açıkta satılan dondurmalar insan sağlığına zarar verir.” diye konuştu.
|