Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Editoryal Tasarımın Gelişimi ve Mobil Uygulamaları Anlatıldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

26.01.2015

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Can Kızgındemir tarafından “Editoryal Tasarımın Gelişimi ve Mobil Uygulamaları” konulu konferans verildi. Dijital çağda editoryal tasarımın yeni bir boyut kazandığına dikkat çeken Kızgındemir, dijital yayıncılığın geldiği son noktayı, yazılım üreticilerinin geliştirdiği yeni uygulamaları anlattı.

ÇÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Güzel Sanatlar Fakültesi’nden öğretim üyeleri, öğrenciler ile iş dünyasının birçok temsilcisi katıldı. İlgin yoğun olduğu konferansta Kızgındemir, Apple’ın geliştirdiği ve 2010 yılında Steve Jobs tarafından dünyaya tanıtılan iPad isimli mobil tabletin ve sonrasında geliştirilen diğer tabletlerin, editoryal tasarımı ve gazete-dergi yayıncılığını bambaşka bir boyuta taşıdığını belirtti.

“Tablet Teknolojisi Okuyucu Alışkanlıklarını Değiştirdi.”

Tablet teknolojisinin yaygınlaşması ve buna bağlı değişen okuyucu alışkanlıkları hakkında da bilgi veren Kızgındemir, tablet ve akıllı telefonların masaüstü cihazlardan farklı ekran çözünürlüğüne sahip olması ve hem yatay hem de dikey şekilde okunabilmesinin, gazete ve dergiler açısından bu yeni mecraya geçişte ilk başlarda sancılı bir süreç oluşturduğunu söyledi.

 

“Dijital Yayıncılıkta Son Nokta: DPS…”

Konuşmasında dijital yayıncılığın geldiği son noktayı, yazılım üreticilerinin geliştirdiği yeni uygulamaları anlatarak değerlendiren Kızgındemir konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Adobe firması, masaüstü yayıncıların sıklıkla kullandığı yazılım olan AdobeInDesign’in Nisan 2011’de yayınladığı sürümü olan CS 5.5 versiyonuna mobil mecrada yayın üretebilmeye izin veren DigitalPuplishingSuite’i ekledi. Kısaca DPS olarak da bilinen bu yeni eklenti, InDesign yazılımının artık sadece matbaaya değil, tablet formatına uygun yayın göndermesine de imkân tanıyor.”

“ ‘Okur’ veya ‘Okuyucu’ Kelimesi Eskide Kaldı.”

“Günümüzde, dijital dergiler folio olarak Adobe’nin bulut sistemine yüklenip, oradan tablet üreticilerinin mobil mağazalarındaki gazete standartlarında yerini alıyor. Özellikle, haber veya habere bağlı verilerin görselleşmesinde DPS’in getirdiği ses, video, kullanıcı etkileşimli animasyonlar, kayan yazı alanları, panoramik fotoğraflar, buton özellikleri, sosyal medya ve web desteği, editoryal tasarımın da oyun alanını çok büyük bir şekilde geliştirdi. Artık okuyucular kendilerine hazır olarak sunulan veri grafiklerini sadece okumakla kalmıyor onları kullanıp, yönetebiliyorlar ve bununla beraber eskiden adına "okur" veya "okuyucu" dediğimiz bu kitle, yeniçağda artık "kullanıcı" adını aldı.”

Öğr. Görevlisi Can Kızgındemir, DPS eklentisini kullanarak geliştirdiği dijital dergi örneğini de detaylı olarak öğrencilerle paylaştı.

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi