2015 yılında Uluslararası Enerji Ajansı Enerji Depolama ile Enerji Tasarrufu Teknoloji İşbirliği Programı – IEA ECES tarafından düzenleme görevi Çukurova Üniversitesi’ne verilen “14. Uluslararası Enerji Depolama Kongresi” yüksek katılımla gerçekleştirildi. 1980 yılından itibaren üç yılda bir yapılan ve “Stock” konferansları olarak bilinen bilimsel etkinlik, enerji depolama konusunda tek dünya kongresi olma özelliği taşıyor.
Kongrenin düzenlenme görevini üç sene önce Çukurova Üniversitesi’ne veren IEA ECES Yönetim Kurulu 85. toplantısını kongre öncesinde Üniversite Senato Salonu’nda geçekleştirdi. 1995 yılından beri kurulda Türkiye’yi temsil eden Çukurova Üniversitesi, 15 ülke delegeleriyle beraber bu toplantıda temsil edildi. Toplantıya Türk Tesisat Mühendisleri Derneği – TTMD yetkilileri de bir sunum yaparak katıldılar. Bu kongre aynı zamanda Avrupa Birliği Ufuk 2020 programı tarafından desteklenen Çukurova Üniversitesi’nin de taraf olduğu “Termal Enerji Depolama Ortak Doktora Programı – InPathTES” projesinin de son toplantısı olarak düzenlendi. 21 ortağı bulunan bu proje konsorsiyumu kapanış toplantısını kongre sonrasında Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.
22 Adet Eserden Oluşan Sergisi Büyük Beğeni Topladı.
Kongre açılışında başta Adana Bilim ve Sanat Merkezi olmak üzere biri İsveç’ten, yaşları 3-16 arasında değişen yetenekli gençlerin iklim değişikliği, temiz enerji ve bilimin köprü görevi üzerine 22 adet eserden oluşan sergisi büyük beğeni topladı. Bu sergiyle gençlerin kongre konuları hakkında bilgilenmesi ve onların geleceğe dair enerjilerinin kongreye renk katması sağlandı. Mithat Özsan Amifisi’nde gerçekleştirilen ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, dekanlar ve akademisyenlerin ilgi gösterdiği kongre, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halime Paksoy ve IEA ECES yetkililerinin açılış konuşmalarıyla başladı. |