Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Doç. Dr. Karakılçık “Enerji Verimli Sanayi Projesi” Kapsamında Sanayicilerin Sorularını Yanıtladı.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

28.04.2016

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Adana Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetiminin katkılarıyla Adana Enerji Verimliliği Derneği’nin Organize ettiği “Enerji Verimli Sanayi Konulu Eğitim Toplantısı” gerçekleştirildi.

Adana Hacı Ömer Sabancı Sanayi Bölgesi (AOSB) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminer saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan AOSB Başkanı Bekir Sütçü, Adana Sanayi Odası ve Adana Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Zeki Kıvanç sanayicinin enerji verimliliğine bakışı ve enerji verimliliğinin önemi konusunda bilgiler sundu. Açılış konuşmalarının ardından enerji verimliliğine yönelik video sunusu yapıldı.

ÇÜ Enerji Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Karakılçık Sanayicilerin Sorularını Yanıtladı.

Çukurova Üniversitesi Enerji Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karakılçık, sanayicilerin enerji verimliliği, enerji verimli sanayide alınması gereken önlemler ve 5. Bölge teşvikleri konusundaki sorularını cevapladı. Doç. Dr. Karakılçık, enerji verimliliği konusunda yapılan ilk çalışmaların dünyada 1973 ve 1979 yıllarında yaşanan petrol kriziyle başladığını, ülkemizde ilk resmi çalışmaların 18 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Doç. Dr. Karakılçık, ülkemizde 2010 yılında ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistem Standardı yayınlanarak yürürlüğe girdiğini ve birim milli gelir başına ülkemizde kullanılan enerjinin (enerji yoğunluğunun) 2020 yılına kadar en az %15 azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. 

Enerji Verimliliği Nedir?

Doç. Dr. Karakılçık enerji verimliliği ve enerjinin verimli kullanılmasını şu şekilde açıkladı…

“Enerji verimliliği binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Enerjinin verimli kullanılması ise sahip olduğumuz konfor, yaptığımız üretim, harcadığımız iş gücü miktarında herhangi bir azalma olmadan elde ettiğimiz enerjiyi daha verimli kullanabilmektir. Enerji ihtiyacını azaltmak ve kullanımı kısıtlamak demek değildir. Aynı işi daha az enerji kullanarak gerçekleştirebilmektir. 

 

İhtiyacımız kadar enerji kullanmak, enerjiyi boşa harcamamak israf etmemek, elektrikli alet ve makineler kullanarak daha az enerji ile daha çok iş yapmak, tasarruflu ampul, buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi kullanarak enerji tasarruflu olmayanlara göre daha az elektrik enerjisi tüketerek aynı işi yapmaktır. Bulunduğumuz oda dışındaki odalarda işimiz yoksa aydınlatmayı kapalı tutarak, pişirme, soğutma, ısınma veya temizlik için kullandığımız aletleri kapalı tutarak ve fişten çıkararak enerji tasarrufu yapmak demektir. Çevreyi korumaktır. İnsanları ve doğayı sevmektir. Gelecek nesillerin güzel bir Dünya bırakmak onların hakkını yememektir.”

Sanayide Enerji Nasıl Verimli Kullanılır?

Sanayicilerden gelen sanayide enerjiyi nasıl verimli kullanabiliriz? sorusu üzerine Doç. Dr. Karakılçık konuşmasına şöyle devam etti;

“Enerji yönetimi birimi kurarak ve enerji yönetimi hizmeti alarak, aynı işte daha az enerji kullanan aletler, makinalar ve cihazları tercih ederek bunların düzenli periyodik bakımlarını yaparak, tüm çalışanların enerji eğitimi almalarını sağlayarak, ihtiyacımız olan işi en verimli yapan sistemleri tercih ederek, sürekli iyileştirme yaparak, aydınlatmada, ısıtmada, soğutmada, temizlikte, pişirmede, su ısıtmada, taşıtlarda enerji verimli aletler ve cihazlar kullanarak, en az seviyede elektrik enerjisi ve yakıtlar kullanan, bunun yerine en yüksek seviyede güneş, rüzgâr ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan konforlu evler ve binalar yaparak, gereksiz enerji tüketecek, enerjiyi boşa harcayacak işlerden kaçınarak ve enerji israfını ortadan kaldırarak, petrol tüketen taşıt araçlarını daha az kullanacağımız yöntemler kullanarak, su, kağıt, cam, alüminyum, her türlü metal geri dönüşümü programlarını teşvik ederek, geri dönüşümü destekleyerek ve katılarak, yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş, rüzgar, akarsu, biyokütle, jeotermal, deniz dalgası, gelgit akımları gibi enerji kaynaklarını daha çok kullanarak enerji verimli sanayi gerçekleşebilir.

Teşvik Edilecek Enerji Yatırımları Neler?

Yine sanayicilerden gelen “Teşvik edilecek enerji yatırımları neler?” sorununu yanıtlayan Doç. Dr. Karakılçık 5. Bölgede yapılacak olan yatırımlara sağlanan teşviklerden sanayicinin nasıl yararlanacağına dair açıklamalarda da bulundu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi