Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Engellilerin Eğitimi ve Topluma Kazandırılması Türkiye’nin 4. Büyük Sorunu

 

 

Adana (ÇÜHM) -

05.12.2016

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İskender Özgül, engelli bireylerin eğitimine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Engelli öğrencilerin ‘özel eğitime’ ihtiyaç duyduklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Özgül, engelli bireylerin topluma kazandırılması ve eğitiminin Türkiye’nin 4. büyük sorunu olduğunu söyledi.

Beden, zihin, sosyal ve duygusal özelliklerindeki ayrıcalıkları nedeniyle engelli çocukların normal eğitim hizmetlerinden yararlanamadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özgül, ülkemizde 0-18 yaş grubundaki engelli çocuk sayısının Avrupa’da ki bir ülkenin nüfusu kadar olduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Özgül eğitim sürecinde farklı araç gereç ve personele ihtiyacı olan engelli birey sayısını 4,5 milyon olarak açıklarken, “Engelli çocukların sorunu ülkemiz için gerçekten büyük bir toplumsal sorun. Şöyle söyleyebilirim; engelliler sorunu ülkemizin dördüncü büyük sorunudur... Saymak istersek 1.’si terör, 2.’si hayat pahalılığı, 3.’sü trafik kazaları ve son olarak ta 4.’sü engelli bireyler.”

 

“Engelli Çocukların Gizli Güçlerini Açığa Çıkarmalıyız.”
Engelliler sorununu çözebilmek için bilgi birikimine, anlayışa, teknolojiye ve eğitilmiştik oranının yüksekliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özgül, engelli bireylerin eğitimindeki en büyük sorunun personel yetersizliği olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. İskender Özgül, “Bir de toplumun engelliye bakış açısını olumsuzdan olumluya çevirmek bağlamında bir bilinç oluşturmalıyız. Bu çocukların gizli güçlerini açığa çıkararak üretken birey haline getirmenin temelinde yetişmiş personel ile birlikte çalışarak, özel eğitim yöntemleri kullanılarak toplumda eli ekmek tutan, bir mesleği, işlevselliği olan bireyler haline getirmek gerekir.” şeklinde konuştu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi