Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Erasmus+ Öğrencileri Mangala Oynadı.
Yabancı Öğrenciler Ata Oyunu Mangala’yı Öğrendi.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

11.01.2016

Çukurova Üniversitesi’nde eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra sosyal aktivitelerde hız kesmeden devam ediyor. Erasmus+ KA1 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği kapsamında Çukurova Üniversitesi'ne gelen yabancı uyruklu değişim ve Erasmus Öğrencileri Ağına (Çukurova ESN) üye öğrenciler Mangala oynadı.

Çukurova Üstün Zekâlılar Derneği’ni (ÇÜZDER) ziyaret eden değişim programlarıyla Çukurova Üniversitesine gelen öğrenciler hem dernek hakkında bilgi sahibi oldu hem de Mangala eğitmenlerinden oyunu öğrendi. Çukurova Üniversitesi Dış İlişkiler Birimi Erasmus+ Gelen Öğrenci Masasının destekleriyle, eski bir Türk Strateji oyunu olan Mangala ile tanışan öğrenciler memnuniyetlerini dile getirdi. 

ÇÜZDER tarafından Adana’da yaygınlaştırılmaya çalışılan Mangala hakkında eğitmenlerden bilgi alan yabancı öğrenciler, daha sonra eğitmenler eşliğinde oyunu oynadı. 7’den 70’e her yaş grubunun rahatlıkla oynayabileceği Mangala uluslararası öğrenciler tarafından çok beğenildi.

Mangala Nedir?

Mangala bundan 400 yıl önce Atalarımız tarafından oynanmakta ve birçok minyatürde de resmedilmekteydi. Son dönemlerde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çeşitli turnuvalarla Mangala yeniden popülerlik kazanmaya başladı.

Mangala Nasıl Oynanır?

Mangala, 48 taş ve 2 oyuncu ile oynanan eski zamanların en popüler, şimdiki zamanların ise yeni gözdesi olmaya aday, her yaştan ve her kültürden insanın oynayabileceği bir strateji ve mantık oyunu. Mangala tahtasında, 12 çukur ve oyuncuların kazandıkları taşları koymaları için 2 hazine bulunuyor.

Her oyuncunun önünde 6 adet çukur ve sağ taraflarında ise kazandıkları taşları koyabilmeleri için 1´er hazine mevcut. 24 taşa sahip olan oyuncu bu taşları kendi önündeki 6 çukura 4´er adet dağıtır. Oyuna kurayla başlanıyor. En az 25 taş toplayan oyuncu, oyunu kazanmış oluyor. 2 kişi ile oynanan Mangala da, amaç hazinede en fazla taşı biriktirmek ve oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu olarak oyun setini kazanmak.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi