Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

TMOK Fair Play Kervanı Çukurova Üniveritesi’nde

 

 

Adana (ÇÜHM) -

22.12.2015

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) bünyesinde faaliyet gösteren Fair Play Komisyonu üyeleri Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) hem Dünya Fair Play Karikatür Sergisi’ni açtılar, hem de öğretim görevlileri ve öğrencilere fair play konusunda bilgi aktardılar.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte önce Dünya Fair Play Konseyi Üyesi Gazeteci Erdoğan Arıpanar ve komisyonu üyeleri ile ÇÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak, BESYO Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Behice Durgun, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi Ahmet Ayık, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Şube Eski Başkanı Gazeteci Nihat Geven ve diğer yetkililer açılış kurdelesini kestikten sonra sergiyi gezdiler.

 

Sergiden sonra toplantı salonuna geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan ÇÜ BESYO Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak, Fair Play Kervanı’nın 18. üniversite olarak Çukurova Üniversitesi’ni seçmesinden duyduğu memnuniyeti anlatarak TMOK Fair Play Komisyonu üyelerine teşekkür etti.

Prof. Dr. Kurdak, sporda kazanmak kadar kaybetmenin de doğru karşılanması gerektiğini belirterek, “İnsanlar emekleriyle bir yerlere gelmeli. Spor gibi tüm dünyanın değerlendirdiği evrensel bir konuda sağlanan başarı gelecekte utanç vermemeli. Bu bağlamda, fair play olgusunu her kesime anlatmalıyız.” dedi.

 

 

 

 

 

ÇÜ BESYO Spor Yöneticiliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pervin Bilir’in yönettiği panelde konuşan Dünya Fair Play Konseyi Üyesi, Avrupa Fair Konseyi İkinci Başkanı Gazeteci Erdoğan Arıpınar, toplumların fair playi yaşam tarzı yapmaları gerektiğini belirtti.

 

 

Arıpınar: “Fair Play Yaşam Tarzı Olmalı.”

Fair play ile ilgili çarpıcı örnekler veren Arıpınar, 1956 yılında Melbourne Olimpiyat Oyunları’na katılan milli güreşçi Mustafa Dağıstanlı’nın 150 gram fazla gelen kilosunu kan aldırarak giderdiğini ve olimpiyat şampiyonluğunu kazandığını anlattı.   

 

 

Fair Play Komisyonu Başkanı Murat Özbay da, 18 üniversiteyi ziyaret ederek 200 bin kişiye ulaştıklarını, 1981 yılından bu yana fair play ödülleri dağıttıklarını, fair playi en iyi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben Sporcunun Zeki, Çevik Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim”  sözünün anlattığını kaydetti.

 

 

Komisyon Üyesi Sevim Güllü ise, komisyonun çalışmaları hakkında bilgi aktardı. Hedef kitlenin öncelikle öğrenciler olduğunu, üniversitelerin Rektörlerini mutlaka ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini belirten Güllü, yurtdışında Bakü’de Azerbaycan Üniversitesi’nde de fair playi anlattıklarını ifade etti.

 

Ayık: “Yenilince Eve Kapanırdık.”

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Güreşçi, Türk Güreş Vakfı Başkanı Ahmet Ayık, milli takımla ilk müsabakasını Adana’da yaparak şampiyon olduğunu, Adana’dan başta Dünya Olimpiyat Şampiyonu İsmet Atlı olmak üzere Mehmet Kurt, Abdurrahman Çay, Remzi Sarı gibi güreşçilerin yetiştiğini belirterek, müsabakada yenildiği günlerde eve kapandığını söyledi.

 

Komisyon Üyesi Gazeteci Haldun Domaç, medyanın fair playa sağladığı olumlu, olumsuz etkilerini görsel olarak anlattı. Domaç, forma giyerek yorum yapan gazetecileri eleştirdi.

Akdeniz Oyunları’nda şampiyon olan ayrıca Avrupa ve dünya şampiyonalarında dereceleri bulunan Tekvando Şampiyonu Ali Sarı, çok küçük yaşlarda spora başladığını, uzak doğu sporlarının temelinde temiz spor, yardımseverlik, hoşgörünün yattığının altını çizerek fair playin terapi olarak kullanıldığını belirtti.

 

Güray: “Sahalarda 40 Yıl Önceki Dostlukları Göremiyoruz.”

Komisyon Üyesi Gazeteci Teoman Güray da konuşmasında, 30-40 yıl önceleri özellikle futbolda tüm takımların birbirlerine daha saygılı davrandıklarını belirterek, Galatasaray’ın Kaptanı Metin Oktay ile Fenerbahçe’nin Kaptanı Can Bartu’nun centilmenliklerini anlattı.

 

 

 

Panelde en duygusal konuşmayı Beden Eğitimi Öğretmeni ve Komisyon Üyesi Semra Demirer yaptı. Demirer, bir daha dünyaya gelmesi halinde yine Beden Eğitimi Öğretmeni olmayı istediğini, eşofmanının kostümü olduğunu, öğrencilerin geleceğinin şekillenmesinde öğretmenlere büyük görev düştüğünü belirterek öğretmenlerin çocuklara sevgiyle yaklaşmasını önerdi.

Konuşmalardan sonra salonda bulunan izleyicilerle fair playde bazı sloganlar seslendirildi. Daha sonra spora ve organizasyona katkı sağlayan BESYO Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak,  BESYO Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Behice Durgun, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak, BESYO Öğretim Üyeleri Pervin Bilir, Doç. Dr. Zeynep Dinç, Doç. Dr. Dilek Sevimli, TSYD Şube Eski Başkanı-Gazeteci Nihat Geven’e  fair play madalyası verildi.

Etkinliğe, Türk Güreş Vakfı Adana Şubesi Başkanı İlyas Karabulut ile Güreş Federasyonu Adana İl Temsilcisi Yusuf İnce ve diğer yetkililer de katıldı. Öğrenciler, konuşmacılarla anı fotoğraf çekildiler.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi