Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Yeni Eğitim-Öğretim Yılına Hazır

 

 

Adana (ÇÜHM) -

17.10.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü yeni eğitim öğretim yılına hazır. Ziraat, Fen ve Mühendislik alanlarında lisansüstü eğitim ve öğretim yaptırmak amacıyla 1982 yılında eğitim-öğretime başlayan Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nün Müdürü Prof.Dr. Mustafa Gök, şu an 4 Fakültenin (Fen Edebiyat, Mühendislik-Mimarlık, Ziraat ve Su Ürünleri) 34 Anabilim Dalıyla eğitim-öğretime devam ettiklerini söyledi.

ÇÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Gök, Çukurova Üniversitesi lisansüstü enstitülerinin, yüksek lisans ve doktora eğitimine yönelik olarak Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olmak üzere üç ayrı Enstitü şeklinde kurulduğunu hatırlatarak, tüm çalışma alanlarını kapsayacak şekilde lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

“34 Anabilim Dalı, 62 Program ve 370 Öğretim Üyemiz Var”

Sayılarla Fen Bilimleri Enstitüsü’nü anlatan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Mustafa Gök toplam öğretim üyesi sayılarının 370 olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Fen Bilimleri Enstitümüzde Fen–Edebiyat, Mühendislik–Mimarlık, Su Ürünleri ve Ziraat Fakülteleri alanlarına yönelik olarak 30’u doğrudan Fakültelerimizdeki bölümlerle ilgili, 4’ü birden çok bölümün işbirliği ile kurulmuş disiplinler arası nitelikte, 34 Anabilim Dalı mevcuttur. Bu Anabilim Dallarının hepsinde Yüksek Lisans eğitimi, 28’inde de Doktora eğitimi yapılmaktadır. Dolayısıyla Enstitümüzde 62 programda Lisansüstü düzeyde Eğitim–Öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu programlardaki toplam öğretim üyesi sayımız 370’tir.”

 

2 Bin 493 Öğrenci Öğrenim Görüyor 

Yeni kurulan bölge üniversitelerindeki bazı programların gelişmesine yardımcı olmak amacıyla Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde 3, Mersin Üniversitesi’nde 1 ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde 1 olmak üzere toplam 5 Anabilim Dalı ile de “Ortak Lisansüstü Program”ları açtıklarını belirten Prof. Dr. Gök, Enstitülerinde halen bin 596’sı yüksek lisans, 897’si doktora öğrencisi olmak üzere 2 bin 493 öğrencinin bulunduğunu söyledi.

“1982’den Bu Güne 6 Bin 884 Yüksek Lisans, Bin 515 Doktora Mezunu Verdik”

Prof. Dr. Gök ayrıca bu öğrencilerden 120’sinin yabancı (İran, Suriye, KKTC, Afganistan, Somali, Irak, Tunus, Cezayir, Çin, Endonezya, Gana, Nijer, Sudan, Yemen, ABD, Bengladeş, Burundi, Filistin, Kosova, Mısır, Moritanya, Nijerya, Özbekistan, Tanzanya, Ürdün, Zimbabve) öğrenci statüsünde ve Lisansüstü Eğitim–Öğretim amacıyla Çukurova Üniversitesi’ni tercih ettiğini belirterek,  “Enstitümüz, kurulduğu 1982 yılından bugüne kadar, Haziran 2014 döneminde 171’i Yüksek Lisans, 72’si Doktora olmak üzere, toplam 6 bin 884 yüksek lisans,  bin 515 doktora mezunu vermiştir.” dedi.

Ülkemizde 3,5 Milyon Lisans, 222 Bin Lisansüstü Öğrencisi Var

Ülkemizde son yıllarda artan üniversite sayısına bağlı olarak, bugün örgün eğitimdeki lisans öğrenci sayısının 3,5 milyona ulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Gök, lisansüstü öğrenci sayısının ise, 170 bini Yüksek Lisans, 52 bini doktora olmak üzere 222 bine ulaştığını bildirdi. Uluslararası alanda, üniversitelerin bilimsel seviyelerinin değerlendirilmesinde lisansüstü öğrenci sayısının lisans öğrenci sayısına oranının önemli ölçüt olarak alındığını hatırlatan Prof. Dr. Gök, ülkemiz üniversiteleri geneline göre bu oranın ise % 6.3 dolayında olduğunu söyledi.

Ülkemiz üniversitelerinden yılda mezun olan doktoralı kişi sayısının 4 bin 500 olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Gök, yılda mezun olan doktoralı kişi sayısının ABD’de 61 bin, Rusya’da 27 bin, Almanya’da ise 25 bin olduğunu ifade etti.

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi