Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ’de Binlerce Fidan Toprakla Buluştu

 

 

Adana (ÇÜHM) -

18.11.2013

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından yürütülen 'Üniversitelerimizi Ağaçlandırıyoruz Projesi' kapsamında Çukurova Üniversitesi'nde (Ç.Ü.) ilk etapta 5 bin fidan toprakla buluştu.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında, Balcalı Yerleşkesi'ndeki 110 dekarlık kıraç araziye, çoğunluğu fıstık çamı olmak üzere meyve ağaçlarının da aralarında bulunduğu 5 bin fidan dikildi. Fidan dikim törenine Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Azmi Yalçın, Rektör Baş Danışmanı Prof. Dr. Metin Yavuz, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Faruk Yıldırım, Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Akademisyenler ile çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

 

Törende konuşan Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Seyhan Baraj Gölü'nün doğu yakasında yaklaşık 20 bin dekar arazi üzerine kurulan Çukurova Üniversitesi’nin büyük bir kesiminin çok çeşitli türde ağaçların oluşturduğu geniş ormanlık alanlara sahip olduğunu anlattı. Ç.Ü.'de bulunan yaklaşık bin 500 dekar kıraç arazinin ağaçlandırılması için geçen yıl proje başlatarak yöre iklimine ve toprağa uygun türlerde 120 bin fidan yetiştirdiklerine dikkati çeken Prof. Dr. Kibar şunları söyledi;

“HEDEF, ÖNÜMÜZDEKİ 1 YIL İÇİNDE 100 BİN FİDAN DİKMEK”

“Proje kapsamında şimdilik yaklaşık 110 dekar araziye 5 bin fidan dikeceğiz. Önümüzdeki bir yıl içindeki hedefimiz 100 bin fidan daha dikerek kampüsümüzde tarımsal faaliyette kullanılanların dışındaki tüm arazilerimizi ağaçlandırmaktır. Böylece ülkemizin zaten yeşili en bol, en geniş biyo kütleye sahip olan ve doğal bir park alanı görünümündeki Üniversitemizi tamamen ağaçlandırmış olacağız. Şüphesiz, yeni orman alanları yaratmak kadar bunları korumak da çok önemlidir. Bu amaçla, Üniversitemize ait tüm orman alanlarının bakımı ve seyreltme işlemleri için yapmış olduğumuz amenajman planı gelecek ay uygulamaya girecek ve ormanlarımız daha sağlıklı hale gelecektir. Ayrıca belirtmek isterim ki, Adana’nın kentsel gelişim hızı göz önüne alındığında kampüs alanımızın bu yeşil bitki dokusu gelecekte şehrimizin de akciğerleri olacaktır.”

 

“TÜRKİYE’DE AĞAÇLANDIRMA SEFERBERLİĞİ BAŞLADI”

Adana Milletvekili Fatoş Gürkan da, Türkiye'de geniş bir ağaçlandırma seferberliğinin başlatıldığını ve “Üniversitelerimizi Ağaçlandırıyoruz Projesi”nin de bunun bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “Emek verenlere teşekkür ediyorum" dedi. Türkiye'de çıplak ve bozuk ormanlık alanların birçoğunun ağaçlandırıldığını belirten Gürkan, ''Bugün de Türkiye'nin 7 üniversitesinde düzenlenen ağaçlandırma etkinliğiyle her öğrencinin bir fidanı oluyor. Artık herkes ormanın ne kadar faydalı olduğunu biliyor ve daha çok sahip çıkıyor '' dedi.

“FİDANLAR ÖĞRENCİLERİN SEVGİSİYLE BÜYÜYECEK”

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise törende, 7 üniversitenin kampüslerinde ilk etapta 5 milyon fidanın toprakla buluşturulmasının hedeflendiğini söyledi. Vali Coş, dikilen fidanlarla Çukurova Üniversitesi yerleşkesinin daha yeşil olacağını dile getirerek, ''Bu simgesel bir değer taşıyor. Ağaca, çevreye, yaşanabilir bir dünya özlemine verdiğimiz değeri ve önemi gösteriyor. 10 yılda Adana'da 124 milyon fidan dikildi. Bu önemli bir rakam'' diye konuştu.

Dikilen fidanların ağaç olduğu düşünüldüğünde Adana'nın cennet gibi olacağını ve daha da güzelleşeceğini vurgulayan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, şunları söyledi:

''Bu faaliyetler sadece Adana'da değil, bütün illerimizde devam ediyor. Türkiye son 10 yılda milyonlarca fidan dikilmek suretiyle daha güzel, daha yeşil ve daha yaşanılabilir bir ülke haline geliyor. Bu fidanların yetiştiğini belki biz göremeyebiliriz. Ama bunların çoğunu bizim için değil, gelecek kuşaklar, çocuklarımız ve gençlerimiz için dikiyoruz. Biz dikeceğiz, onlar sevgileriyle bu fidanları büyütecek. Ülkemizin, ilimizin ve üniversitemizin güzelleşmesi için katkıda bulunan herkese şükranlarımı ifade ediyorum.''

“10 YILDA ADANA'DA 124 MİLYON FİDAN DİKİLDİ”

Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer ise ağaçlandırma çalışmalarına önem verdiklerini belirterek, ''10 yılda 124 milyon fidan dikmek suretiyle kentin daha yeşil olmasına katkıda bulunduk'' hatırlatmasını yaptı.

Konuşmaların ardından Vali Hüseyin Avni Coş, Milletvekili Fatoş Gürkan, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, öğretim üyeleri ve öğrenciler birlikte fidan dikip, ilk can suyunu verdiler.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi