Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde “Geleneksel Adana” Anlatıldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

26.12.2017

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Çukurova Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Mimarlık Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Saban oldu. Prof. Dr. Saban, “Geleneksel Adana” başlıklı sunumunu yaptı.

“Geleneksel Adana’yı Tanımıyoruz.”

Geleneksel Adana’yı tanımadığımızı belirten Prof. Dr. Saban geleneksel Adana’yı çizim, harita ve fotoğraflarla katılımcılara hatırlattı. Ardından, gelecek nesiller için kent belleğini oluşturan etmenleri tanıtan Prof. Dr. Saban, Adana’nın belirli mekânlarını çeşitli yönlerden ilişkilendirdi. Adana’nın kısa bir tarihçesini de anlatan Prof. Dr. Saban, eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş çeşitli mahalleler, sokaklar ve binaların fiziksel ve sosyal dokuları bakımından incelemesini yaptı.

 

Tepebağ, Sarıyakup, Karasoku, Hurmalı gibi belli başlı mahalleler hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Saban, bu mahallelerde yer alan Ulucami, Kapalıçarşı, Çifte Masara, Vaizoğlu ve benzeri cadde ve sokak adlarına değindi.

Sokakların adlandırılmasında özel ad kullanımının oldukça yaygın bir gelenek olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Duygu Saban, buna örnek olarak “Nalbant Halil, Leblebici Halil, Şuayip Efendi, Kara Hafız” gibi sokak adlarını sıraladı.

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Saban’a katkılarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi