Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Ev Sahipliğinde “5. Geoteknik Sempozyumu” Gerçekleştirildi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

09.12.2013

Çukurova Üniversitesi Mühendislik – Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Zemin Mekaniği Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesince ortaklaşa düzenlenen 5.Geoteknik Sempozyumu Adana’da yapıldı. 2 gün süren sempozyumda 16 oturumda, 97 bildiri sunuldu.

 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla ve Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Türkiye’nin, başta depremler olmak üzere pek çok afetlerin meydana geldiği bir coğrafya üzerinde yer aldığına dikkat çekerek şöyle devam etti;

Prof. Dr. Tükel: “Depremi Afet olmaktan Çıkarmak Mümkün”

“Yaşadığımız yıkıcı depremlerin sonuçları ile ilgili raporlarda, yapı- zemin arasındaki ilişkinin yeterince dikkate alınmadığı bildirilmektedir. Bu durum geotekniğe verilmesi gereken önemi göz önüne sermektedir. Bir doğa olayı olan depremin önüne geçebilmek elbette mümkün değildir. Ancak,  doğa olaylarının doğal afete dönüşmesinin önüne geçmek, yer hareketlerine uygun ve zemini sağlam yapı üreterek, depremi afet olmaktan çıkartmak mümkündür. Her zeminde, her şart altında güvenli, sağlıklı, yaşanılabilir yapıların üretilmesi, İnşaat mühendisliği uygulamalarının çok disiplinli takım çalışmaları içinde sürdürülmesi ile mümkün olacaktır.

Son yıllarda ekonomik ve güvenli yapılaşmanın temeli olarak görülen geoteknik mühendisliği ile ilgili bilgi ve birikimin arttırılmasına, paylaşılmasına, önemli tespitlerin yapılmasına katkıda bulunacağına inandığım bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen İnşaat Mühendisliği Bölümümüzü, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesini, Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi’ni, destek sağlayan sponsor firmaları kutluyorum.”

Bakır: “Medeniyet Mühendisliği Yapıyoruz.”

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır da, geoteknik mühendisliğinin, inşaat mühendisliğinin mutlak ve ayrılmaz parçası olduğunu söyledi. Bakır, 1998 Adana-Ceyhan, 1999 Körfez depremiyle başlayan süreçte, inşaat mühendisliği mesleğinin daha çok depremle ilintili konularda gündeme geldiğini hatırlatarak, “Medeniyet mühendisliği olarak kabul edilen mesleki alanımızın can ve mal güvenliği açısından bakıldığında, temel sorununun deprem olduğu görülecektir. Depremler medeniyetlere zarar vermekte, medeniyetlerin izlerini ortadan kaldırmaktadır. Biz mühendisler; insan için, uygarlığın geleceği için, güvenli ve huzurlu bir yaşam için medeniyet oluşturmaya ve medeniyetlerin izlerini taşıyan köprüleri, yolları, binaları geleceğe taşımaya çalışmaktayız.” diye konuştu.

Sempozyum 2 Gün Sürdü

2 gün süren 5. Geoteknik Sempozyumu’nun açılışına Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Prof. Dr. Azmi Yalçın, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Selcan Melike Öztürk, Karayolları 5.Bölge Müdürü Yakup Dost, çok sayıda davetli katıldı.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi