Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği

 

 

Adana (ÇÜHM) -

09.12.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya gıda güvenliği ve evde yapılan gıda maddeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kamuoyunda doğru bilinen bazı yanlışların olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erginkaya, evde yapılan bazı ürünlerin sanayiden daha fazla riskli olduğuna dikkat çekerek sokak sütü satışının da yasal olmadığını söyledi.

Gıda güvenliği sistemlerinin, gıda kaynaklı tehlikelerin azaltılması için etkin bir yöntem olan “çiftlikten sofraya gıda güvenliği” yaklaşımının daha fazla öne çıkartılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erginkaya, gıda kaynaklı tehlikelerin önlenmesi için temel yaklaşımın ham maddeden başlayarak gıda tüketimine kadar gıda zincirindeki her bir aşamanın dikkatle incelenmesi ve kontrol tedbirlerinin uygulanması olduğunu belirtti.

Gıda Kaynaklı Tehlikeleri Önlemenin 5 Altın Kuralı

Son on yılda bilimsel olarak gıda kaynaklı hastalıklar ve nedenlerine dayanan risk analizlerine doğru bir eğilim göze çarptığını saptadıklarını söyleyen Prof. Dr. Erginkaya açıklamasına şöyle devam etti;

“Bu eğilim ulusal ve global düzeyde gıda güvenliğine yönelik uygulanması gereken tedbirler için “önleyici/koruyucu” yaklaşım temelini oluşturmaktadır. Risk analizleri temeline dayalı bu yaklaşım, gıda kaynaklı tehlikelerin kontrol altına alınması için en uygun ve en etkin yöntem olup gıda üretim zincirinde uygun kontrol sistemlerinin uygulanmasını gerekli kılmaktadır.

 

Özellikle gıda kaynaklı tehlikeleri önlemek amacıyla 5 altın anahtar kuralına dikkat edilmelidir. Bunlar şu şekildedir;

1-Temiz ol,
2- Çiğ ve işlem görmüş materyali ayır,
3-  Isıl işlemi doğru uygula,
4- Doğru sıcaklıklarda muhafaza et,
5- Güvenli su ve ham madde kullan’’

 
 

“Uzun Ömürlü Sütler Koruyucu İçermezler.”

Evde yapılan bazı ürünlerin sanayiden daha riskli olduğuna dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya tüketicilere önemli tavsiyelerde bulundu. Bazı tüketicilerin birçok ürünü evde yapma çılgınlığına tutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Erginkaya tüketicilerin bilgi kirliliği ile karşı karşıya kaldığını belirtti ve şunları kaydetti;

“Tüketici uzman diye tanıtılan ve gıda ile ilgili bilgi veren konuşmacının, eğitimi nedir? diye sorgulaması gerekmektedir. Artık teknoloji çağındayız ve üniversitelerin eğitim programlarına ve kişilerin bilimsel alt yapısına yönelik bilgilere rahatlıkla ulaşılmaktadır. Gıda güvenliği konusundaki bu bilgi kirliliği,  tüketiciyi ciddi biçimde yanıltmaktadır.  En yanıltıcı ve sıklıkla gündeme gelen gıdaların başında süt gelmektedir. Uzun ömürlü sütler (sterilize veya UHT olarak da bilinirler) bu teknolojiyi hiç bilmeyen bir kısım konuşmacıların iddia ettiği gibi koruyucu kimyasal içermezler, yine bu kişilerin iddia ettiği gibi protein yapılarında insan sağlığı için risk oluşturacak, ya da besin öğelerini kaybettirecek teknolojiler değildir.”

“Sokak Sütü Satışı Yasal Değil.”

Ülkemizde tüketilen sütün büyük bir bölümünün hijyenik açıdan yetersiz altyapıya sahip işletmeler tarafından üretildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Erginkaya denetimden uzak, her türlü mikrobun bulaşmasına açık bir şekilde hayvandan sağılıp steril olmayan kaplar içerisinde yine açık bir şekilde sütün sokakta satıldığını hatırlattı. Sokakta satılan sütün sağlıklı olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Erginkaya,  “Bozulmadan tüketiciye ulaşması amacıyla süte karbonat ve soda gibi maddelerin yanı sıra yine hile amacıyla su katılmaktadır. Ayrıca, sütü 10-15 dakika kaynatmak, hastalık yapan mikropları öldürebilir, ancak, içinde bulunabilecek antibiyotik, toksin gibi tehlikeler yok edilemez.  Sokak sütü satışı yasal değildir.’’ şeklinde konuştu.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi