“Uzun Ömürlü Sütler Koruyucu İçermezler.”
Evde yapılan bazı ürünlerin sanayiden daha riskli olduğuna dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya tüketicilere önemli tavsiyelerde bulundu. Bazı tüketicilerin birçok ürünü evde yapma çılgınlığına tutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Erginkaya tüketicilerin bilgi kirliliği ile karşı karşıya kaldığını belirtti ve şunları kaydetti;
“Tüketici uzman diye tanıtılan ve gıda ile ilgili bilgi veren konuşmacının, eğitimi nedir? diye sorgulaması gerekmektedir. Artık teknoloji çağındayız ve üniversitelerin eğitim programlarına ve kişilerin bilimsel alt yapısına yönelik bilgilere rahatlıkla ulaşılmaktadır. Gıda güvenliği konusundaki bu bilgi kirliliği, tüketiciyi ciddi biçimde yanıltmaktadır. En yanıltıcı ve sıklıkla gündeme gelen gıdaların başında süt gelmektedir. Uzun ömürlü sütler (sterilize veya UHT olarak da bilinirler) bu teknolojiyi hiç bilmeyen bir kısım konuşmacıların iddia ettiği gibi koruyucu kimyasal içermezler, yine bu kişilerin iddia ettiği gibi protein yapılarında insan sağlığı için risk oluşturacak, ya da besin öğelerini kaybettirecek teknolojiler değildir.”
“Sokak Sütü Satışı Yasal Değil.”
Ülkemizde tüketilen sütün büyük bir bölümünün hijyenik açıdan yetersiz altyapıya sahip işletmeler tarafından üretildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Erginkaya denetimden uzak, her türlü mikrobun bulaşmasına açık bir şekilde hayvandan sağılıp steril olmayan kaplar içerisinde yine açık bir şekilde sütün sokakta satıldığını hatırlattı. Sokakta satılan sütün sağlıklı olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Erginkaya, “Bozulmadan tüketiciye ulaşması amacıyla süte karbonat ve soda gibi maddelerin yanı sıra yine hile amacıyla su katılmaktadır. Ayrıca, sütü 10-15 dakika kaynatmak, hastalık yapan mikropları öldürebilir, ancak, içinde bulunabilecek antibiyotik, toksin gibi tehlikeler yok edilemez. Sokak sütü satışı yasal değildir.’’ şeklinde konuştu. |