Adana (ÇÜHM) -
13.08.2015
Günümüzde eski usul gıda işleme ve tüketiciye sunma yaklaşımlarında gerek tüketicinin bilinçlenmesi gerekse ülkelerin gıda yasalarını "daha sağlıklı ve güvenli gıda üretme" doğrultusunda güncellemeleri nedeniyle çok önemli değişimler meydana gelerek gıda güvenliği konusu son yılların en önemli toplumsal konusu oldu.
Gıda güvenliğiyle ilgili bilimsellikten uzak yaklaşımlar ve açıklamalar tüketicilerin kafasında soru işareti oluştururken Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya gıda güvenliğindeki bilgi kirliliğine değinerek önemli açıklamalarda bulundu.
Gıda Güvenliği, Kalite ile Karıştırılmamalı
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya ‘gıda güvenliğinin’ genellikle ‘kalite’ ile karıştırıldığına değinerek, “Hiçbir sağlık riski taşımayan gıdalara biz güvenli gıda diyoruz. Bu nedenle güvenli gıda elde etmek için yaptığımız tüm çalışmaları gıda güvenliği kapsamında ele alıyoruz. Genellikle gıda güvenliği kaliteyle karıştırılıyor. Ama gıda güvenliği derken tamamen sağlık problemi yaratmayan ürünleri kastediyoruz. Kalite kriterleri biraz göreceli ve farklı.” dedi.
Gıda Güvenliği Konusunda Çok Fazla Bilgi Kirliliği Var; En Fazla Yanlış Yönlendirme Süt ve Yoğurt Ürünlerinde
Gıda güvenliği konusunda bilgi kirliliğinin çok olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erginkaya tüketicilerin yanlış bilgilendirilmelerinden yakındı. Prof. Dr. Erginkaya özellikle süt ve yoğurt ürünlerinde çok fazla bilgi kirliliğinin olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti;
|