Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Sürekli Bilgisayara Bakmak Kuru Göz Hastalığına Neden Olabilir

 

 

Adana (ÇÜHM) -

28.04.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Yağmur, gözünü kırpmadan sürekli bilgisayar ekranına bakan kişilerin 'göz kuruluğu' olarak bilinen, “kuru göz” hastalığına yakalanabileceğini söyledi.

Dünyada “kuru göz” hastalığının görülme oranının yüzde 5 ile yüzde 35 arasında değiştiğini, 40-45 yaşından sonra görülme sıklığının ortalama yüzde 15 civarında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Meltem Yağmur, Türkiye'de hastalığın görülme oranıyla ilgili bir veri bulunmadığını aktardı.

“Kur Göz Hastalığının Çeşitli Nedenleri Var.”

Kuru göz hastalığının çok çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Prof. Dr. Yağmur, "Gözyaşının üretildiği bezde yaşanan sorundan kaynaklanabilir. Kirpik diplerindeki enfeksiyonlara bağlı oluşabilir. Bunun dışında kontakt lens kullanımı, aşırı bilgisayar kullanımı, yaşlanma gibi nedenler de kuru göz rahatsızlığını tetikleyebilir" dedi.

Prof. Dr. Yağmur: “Gözler Hiç Kırpılmadan, Bilgisayar Ekranına Uzun Süre Bakılmamalı.”

Özellikle bilgisayar kullanımındaki yanlışların kuru göz hastalığına davetiye çıkarabildiğini kaydeden Prof. Dr. Meltem Yağmur, şunları söyledi:

"Bilgisayar kullanımındaki yanlışlar bu rahatsızlıkta önemli yer tutuyor. Gözler hiç kırpılmadan sürekli olarak bilgisayar ekranına uzun süre bakılırsa gözde kuruluk oluyor. Dolayısıyla mutlaka bilgisayar kullanırken hem göz kırpma sayısını arttırmak lazım, hem ara verip dinlenerek bilgisayar başında durmak lazım. Bu önlemlere rağmen gözde kuruluk yaşanıyorsa bilgisayar kullanıldığı anda sakınca içermeyen suni gözyaşları göze damlatılabilir.

“Kuru Göz Hastalığı, Kişide Görme Kalitesini Bozar.”

“Kuru göz rahatsızlığı yaşayan insanlar, gözlerine sanki kum atılmış gibi batma hissederler. Kuruma hissedip görme kaliteleri bozulur. Hastanın şikayetlerine bağlı inceleme ve tahliller yapılır. Muayene sırasında tespit ettiğimiz bulgular oluyor. Bu tür rahatsızlık hissedenlerin en kısa sürede uzman göz hekimlerine başvurmalarını öneriyoruz."

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi