Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Klima ve Kontak Lens, Göz Kuruluğunu Tetikliyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

23.07.2014

Ortam rutubetini azaltan klimalar ile hekim kontrolünde kullanılmayan kontak lenslerin, göz kuruluğu hastalığını tetiklediği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Ersöz, yaptığı açıklamada, göz ve vücudun çeşitli bölgelerindeki hastalıkların gözyaşı salgı bezlerini etkileyebileceğini, bu durumun ağır göz kuruluklarına yol açabileceğini kaydetti.

Klima ve lens kullanımının göz kuruluğu hastalığının en büyük etkenlerinden olduğuna dikkati çeken Prof. Dr.Ersöz, şunları söyledi;

"Klima, yaşam konforunu artırdığı için hayatın vazgeçilmez parçalarından biri haline geldi. Ancak klima, ortamın rutubetini azalttığı için gözyaşı kuruluğunu artırıyor. Özellikle bilgisayar karşısında yoğun çalışan meslek gruplarının ofis odalarında klima varsa, buraların yaz ve kış aylarında mümkün olduğu kadar rutubet yönünden düzenlenmesi gerekir. Kuru havalar, göz kuruluğunun artmasına yol açan önemli çevresel faktördür."

“Doktor Kontrolü Dışına Kullanılan Lens, Göz Kuruluğu Yapıyor.”

Prof. Dr. Ersöz, göz kuruluğu şikâyetiyle doktora başvuranların önemli bir kısmını da lens kullananların oluşturduğuna işaret etti. Doktor kontrolü haricinde lens kullanımının göz kuruluğuna neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Reha Ersöz, "Kontak lens kullanımı, göz kuruluğu belirtilerini artırma yönünden olumsuz etki gösterir. Göz doktorunun önerdiği ve seçtiği kontak lensleri, onun tanımladığı şekilde kullanmak gerekir" dedi.

“İlaçlar da Göz Kuruluğu Yapabilir.”

Göz tansiyonunda uzun süre kullanılan ilaçların da gözyaşı bezleri ve salgı sağlayan hücrelerin yapılarını bozarak göz kuruluğuna yol açabildiğini aktaran Prof. Dr. Ersöz, alerji için alınan ilaçların da gözyaşı salgısını bozarak şikâyetleri arttırabileceğini belirtti.

Hastalıkta yaş ve cinsiyet faktörünün de önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ersöz, "Kadınların menopoz dönemleri, bir takım hormonal değişikliklere yol açar ve hormonların azalması gözyaşı bezlerinin çalışmasını olumsuz etkiler. Özellikle kadınlarda 40'lı yaşlarda bu rahatsızlığın görülme sıklığı artar. Yaş ilerledikçe de gözün çeşitli yapısal bozuklukları ve salgı sisteminde olan bozukluklar gençlere göre daha fazla ortaya çıkar." şeklinde konuştu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi