Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Grip Aşısı Hakkında Merak Edilenler

 

 

Adana (ÇÜHM) -

31.10.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, hava değişikliği nedeniyle gribal virüslerin yayıldığını belirterek, hastalığa önlem olarak grip aşısı olunmasını önerdi.

Risk Grubunda Değilseniz, Yaptırın

Grip aşısı konusunda zaman zaman tartışmalar yaşandığını belirten Doç. Dr. Kurtaran "Bugünlerde 'Grip aşısı olmalı mıyım, olmamalı mıyım' sorusu yaygın. Bunu sadece halk değil doktor arkadaşlarımız da soruyor. Grip aşısının yaptırılmasını biz enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak öneriyoruz. Ancak 65 yaş üzerindeki kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kanser hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, diyabet hastaları, astım hastaları, koah virüsü taşıyan kişiler risk grubunda oldukları için grip aşısı yaptırmamalı" dedi.

Doç. Dr. Kurtaran şöyle devam etti;

"Grip aşısına karşı görüşlere göre aşının bir takım yan etkileri olduğu, hatta bazı nörolojik hastalıkların zemininde bu aşıların olduğu söyleniyor. Ama Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı çalışmalar dikkate alındığında, bu görüş geçersiz sayılabilir. Grip aşısı olduğu halde grip şikâyetiyle gelen hastalarımız da var. Aşı olan kişi kesinlikle grip olmayacak diye bir şey söz konusu olamaz. Aşının içinde ikisi A tipi biri B tipi olmak üzere 3 tip infilenza virüse karşı madde var. Bu maddeler grip virüsünü tamamen yok etmez ancak hastalığın daha kolay atlatılmasını sağlar."

 

Hamilelikte İlk 3 Ayda Riskli

Grip aşısının her yıl yenilenmesini öneren Doç. Dr. Behice Kurtaran, hamilelerin durumuyla ilgili de, "Hamileliğin ilk üç ayında herhangi bir aşı yapılması uygun değildir. Çünkü hamilelikte ilk üç ay düşük yapma riskinin en fazla olduğu zamanlardır. Ölü aşı bile olsa hamilelikte aşı yapılarak riske atılmamalıdır. Hamileler eğer gribe karşı alerjik bir reaksiyon gösteriyorsa dördüncü aylarında aşıyı öneriyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi