Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanlarından Bir Yeni Buluş Daha

 

 

Adana (ÇÜHM) -

03.09.2014

Küflü kuru gıdaların ayrıştırılması için “Aflatoksin Ayrıştırma Makinesi” ve “Pırasa Hasat Makinesi” icat eden Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Güzel ve ekibi, şimdi de “Ağaç Altı Otomatik Gübre Dağıtım Makinesi” ile yine Türkiye gündeminde. Prof. Dr. Tunç Özcan ve Dr. Barış Özlüoymak tarafından geliştirilen makine, narenciye bahçelerinde yaşanan gübreleme sorununu tamamen ortadan kaldıracak.

Hem Organik Gübre Değerlendirilecek, Hem de Yüksek Verim Alınacak

Bölge çiftçisinin sorunlarını yerinde inceleyen Çukurova Üniversiteli bilim insanları, narenciye bahçelerinde el işçiliğiyle yapılan organik gübre atımını kolaylaştırmak için, çiftçinin gereksinimlerini de göz önüne alarak bir makine tasarladı. ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü tarafından tasarlanan bu makineyle organik gübre, narenciye bahçelerinde sadece ağaç tacının altına bant halinde otomatik olarak atılacak. Daha önce el işçiliğiyle yapılan bu işleme son verecek olan makine, çiftçiye hem zaman hem de para kazandıracak.

Yurt Dışında Örneği Yok

Yurt dışında örneği bulunmayan ve Türkiye’de de bir ilk olan bu makineyle el emeğini verimli hale getirmenin yanında, atılacak gübreden maksimum tasarruf sağlanarak işlerin zamanında yapılmasının sağlandığını belirten projenin yardımcı araştırmacısı Dr. Barış Özlüoymak, organik gübrenin sadece ağaç tacı altına verilmesiyle, ekonomik gübreleme yanında, toprağın fiziksel (işlenebilirlik, havalanma, ısınma, su tutma kapasitesi), kimyasal (bitki besin elementlerini tutma ve rezerv oluşturarak ağaç köklerine ulaşmasını sağlama) ve biyolojik verimliliğini uzun süreli arttırmaya yardımcı olacağını söyledi.

“Bu Makine, Çiftçinin Gereksinimi Karşılayacak.”
Dr. Özlüoymak ayrıca şunları kaydetti;

“Ülkemizde organik gübre uygulamasında yaygın olarak kullanılan traktör römorkları ve bu römorklara ilave edilmiş yardımcı aparatlarla serpme olarak uygulama yapılıyor. Zaman zaman da sıvı şerbet haline getirilen organik gübreler, şerbet tankları ile serpilerek uygulama yapılmasına rağmen, azot miktarının hızlı bir şekilde uçması nedeniyle fazla tercih edilmiyor. Özellikle narenciye bahçelerinde organik gübre, römorklarla bahçe içerisine taşınıyor ve el işçiliği yardımıyla ağaçların altına atılmaya çalışılıyor.

Bu durum el emeğini verimsiz hale getirmenin yanında, hem uzun zaman alıyor ve hem de masraflı. Bu nedenle üreticiler organik gübreyi sadece ağaç tacının altına, bir metrelik şerit genişliğinde atacak bir makineye gereksinim duyuyordu. Biz de bölge çiftçisinin gereksinimlere cevap verebilmek için bu böyle bir makine icat ettik.” Bilim ve Teknoloji Bakanlığı San-Tez programından destek alınarak bu makinenin icat edildiğini belirten Dr. Barış Özlüoymak, makinenin çiftçilere organik gübre kullanımında ve verimde önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Dr. Özlüoymak, Makinenin Çalışma Prensibini Anlattı

Sistemin elektrik-elektronik donanımını da anlatan Dr. Özlüoymak; “Motorlar, PIC (Peripheral Interface Controller) mikro denetleyicisi, selenoid valfler, hidrolik pistonlar, özel amaçlı elektronik kartlar ile sensörlerden oluşuyor. Ayrıca PIC mikro denetleyicisinin programlanmasına yönelik çalışmalar yapılarak, sistemin tam otomasyon çalışması gerçekleştirildi. Bununla beraber, sürücü konforu ve sistem güvenliğini sağlamak amacıyla arkadaki yan bantları izleyen kamera takip sistemi oluşturuldu. Sürücü kabinine yerleştirilen monitörler ile sürücü, bantları anlık olarak izleyebiliyor, olabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı anında müdahale edebiliyor.” dedi. 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi