Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Güneş Tutulmasını İzlemek İçin Halk ÇÜ UZAYMER’e Akın Etti

 

 

Adana (ÇÜHM) -

20.03.2015

2015 yılının en önemli gök olaylarından biri olan güneş tutulması Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden de (UZAYMER) izlenebildi. Tam güneş tutulması Türkiye’de % 40 parçalı tutulma şeklinde gerçekleşti.

Yoğun İlgi Nedeniyle Kampüs İçerisine İkinci Bir Teleskop Kuruldu.

Yarım tutulma şeklinde gerçekleşen tutulmayı izlemek isteyenler ÇÜ UZAYMER’e akın etti. Öğrenciler ve halk tarafından yoğun ilgi gösterilmesi nedeniyle merkez yöneticileri ikinci bir teleskopu da Merkezi Kafeterya önüne kurarak herkesin izlenimine olanak sağladı.

Ay’ın Güneş ve Dünya arasına girerek açısal büyüklüğüyle Güneş’i örtmesiyle oluşan tutulmaya ilişkin bilgi veren UZAYMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Emrahoğlu, Çukurova’da hissedilen tutulmanın saat 12:00 civarında başladığını bildirdi.

Tutulmanın12:05’te maksimum civarlarında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Emrahoğlu, tutulmanın parçalı olduğunu ve ay’ın güneşi yüzde 40 civarında kapadığını bildirdi.

 

“Türkiye’de % 40 Gözlenebildi.”

Yrd. Doç. Dr. Emrahoğlu, “Tutulmayı Türkiye’den tam göremiyoruz. Avrupa’nın kuzey bölgelerinde tam tutulma görülebildi. Buna göre dünyada 7:30 civarlarında Afrika’nın Atlantik kıyısından başlayan tutulma % 40, 8:30’da İspanya’nın Kanarya % 90, Türkiye’de % 40, Faroe adalarında ise % 100 gözlenebildi.” şeklinde konuştu.

 

 
 

“2020 Yılında Yine Tam Tutulma Yaşanacak.”

Tam tutulmayı Türkiye’de 1999 ve 2006’da izlendiğini hatırlatan UZAYMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Emrahoğlu, 20 Mart’ta Türkiye’den kısmi görünen güneş tutulmasının bir hilal gibi olduğunu söyledi.

21 Haziran 2020 yılında tam güneş tutulmasının yaşanacağını bildiren Yrd. Doç. Dr. Emrahoğlu, bu tarihte de yine Türkiye’de % 40 parçalı tutulma yaşanacağını ifade etti.

 

 
 

“Gök Olayları Açısından 20 Mart Önemli Bir gün.”

UZAYMER’deki gözleme katılan ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Akyüz ise, 20 Mart 2015’in gök olayları açısından önemli bir gün olduğunu bildirdi.

Bulunduğumuz konum itibariyle Ülkemizden tam tutulmanın izlenmediğini hatırlatan Prof. Dr. Akyüz, “Güneş tutulması bilindiği gibi dünyanın güneş ve ay’ın arasına girmesiyle güneş ışığının dünyaya gelmesinin engellenmesi sonucu oluşuyor. NASA’nın web sitesinde hesaplanan tarihlere baktığımızda ay tutulmasının güneş tutulmasından daha sık olduğu gözlenebiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’den tam tutulma 30 Nisan 2060 yılında görülecek.“ dedi.

 
 
 

 
 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi