Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Oxford’dan Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Eugene Rogan Çukurova Üniversitesindeydi…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

01.12.2015

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Eugene Rogan Çukurova Üniversitesi’nde "Osmanlı Cepheleri: Orta Doğu'da Harb-İ Umumi, 1914-1920” Konulu Konferans Verdi…

Oxford Üniversitesi’nden Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Eugene Rogan, Çukurova Üniversitesi’nin davetlisi olarak Adana’ya geldi. ÇÜ Dış İlişkiler Birimi’nce düzenlenen organizasyona katılan Prof. Dr. Rogan, "Osmanlı Cepheleri: Orta Doğu'da Harb-i Umumi, 1914-1920" adlı konferans verdi.

Çukurova Üniversitesi Dış İlişkiler Birimi ev sahipliğinde Orient Institut İstanbul, Fritz Thyssen Vakfı ve Tarih Vakfı işbirliği ile organize edilen Türkiye’nin saygın üniversitelerinde gerçekleştirilen "Ulusal Perspektiflerin Ötesinde Harb-ı Umumi” konferanslar dizisinin bir ayağı da Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

"Osmanlı Cepheleri: Orta Doğu'da Harb-i Umumi, 1914-1920" isimli konferansa Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Fritz Thyssen Vakfı Temsilcisi Thomas Suermaan, Orient Institut İstanbul Temsilcisi Prof. Dr. Raoul Motika, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

Fritz Thyssen Vakfı Temsilcisi Thomas Suermaan, Orient Institut İstanbul Temsilcisi Prof. Dr. Raoul Motika’nın açılış konuşmasının ardından ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan katılımcılara seslendi. Prof. Dr. Erdoğan toplantının, yakın coğrafyamızın yoğun gündemini daha yakından anlamamıza olanak sağlayacağını söyledi.

 

 

 

Açılış konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Dr. Fulya Memişoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı konferansın açılış konuşmasını Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan yaparken, Oxford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eugene Rogan ise konferans verdi.

 

“Britanya'da Yaşayanların Yüzde 46'sının Ailesinden En Az 1 Kişi 1. Dünya Savaşı'nda Hayatını Kaybetti…”

Prof. Dr. Eugene Rogan, Çanakkale Savaşı'nda Gelibolu'da yaşamını yitiren büyük amcasının anne ve babasının, bu üzüntü nedeniyle İskoçya'dan ABD'ye göç ettiğini belirterek sözlerine başladı. Birleşik Krallıkta 2013'te yapılan anketin, Britanya'da yaşayanların yüzde 46'sının ailesinden ya da tanıdıklarından 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden en az bir kişi olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Rogan, “Britanya'nın neredeyse yarısındaki insanlar bundan etkilenmiş. Bu da katliamın büyüklüğünü ortaya koyuyor." dedi.

 

“Birinci Dünya Savaşı'na Hep Batı Perspektifinden Bakıldı.”

Birinci Dünya Savaşı'na hep batı perspektifinden bakıldığını, batılıların, müttefik kuvvetler için savaşın gelişimini çok iyi bildiklerini ifade eden Prof. Rogan, cephenin öbür tarafındaki siperlerde neler olduğunu yeterince araştırmadıklarını fark ettiklerini anlattı. Prof. Rogan, batıda savaşı planlayanların Osmanlıyı asıl sahnenin yanında yapılan küçük bir kumpanya olarak değerlendirdiğini, rakiplerinin kuvvetini bölmek için Türk cephesini açtıklarını ancak bu konuda planlayıcıların hata yaptığını, askeri ve siyasi başarısızlık yaşadıklarını söyledi.

İlginin yoğun olduğu konferansta Prof. Dr. Eugene Rogan, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı. Konferans anı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi