Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi’nde Hasat Bayramı Coşkuyla Kutlandı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

02.06.2016

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Hasat Bayramı” bu yıl da coşkuyla kutlandı.

ÇÜ yerleşkesi içindeki Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde düzenlenen Hasat Bayramı’na Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Şeref Erdoğan, ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, akademisyenler ve çalışanlar, oda ve sendika temsilcileri katıldı.

“Tarım Arazilerinin Korunmasıyla İlgili Bilinçlendirme Çalışmaları Umut Veriyor.”

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, tarımsal üretimin doğa koşullarına bağlı olduğuna işaret ederek, “Tarım kadar doğaya ve ekolojiye bağlı herhalde başka bir üretim şekli yok gibidir” dedi.

 

Dünyayı tehdit eden sorunların başında açlık ve yetersiz beslenmenin geldiğine işaret eden Prof. Dr. Elekcioğlu, bu gerçeğin bilinmesine rağmen Ülkemizde tarım arazilerinin yeterince korunamadığını, daha başka bir ifadeyle amaç dışı kullanıldığını ifade eder, “Buna karşın iller bazında toprak koruma kurullarının bu konuda daha fazla hassas davranmaları, kitle iletişim araçlarında konuya daha fazla yer vermeleri ile kamuoyu oluşturulmaya çalışması da bilgilendirilmesi bizlere umut vermektedir.” şeklinde konuştu.

 

“ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma Projeleri İle Bölgemizin Tarımsal Sorunlarının Çözümünde Çok Önemli Katkılarda Bulunuyor.”

Son yıllarda ıslah alanında ülkemizde ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde birçok proje ve çalışmaların yürütülüp bu konuda önemli çıktılar elde edildiğine işaret eden Prof. Dr. Elekcioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Üniversitemiz kampüs alanında 1972 yılında kurulan ve 1980 yılında kurumsal kimliğine kavuşan Araştırma Ve Uygulama Çiftliğimiz yarısı sulanabilen ve birinci sınıf arazi olan yaklaşık 8 bin dekar büyüklüğündeki alanda bitkisel ve hayvansal üretimde yetiştiricilik, ıslah çalışmaları, sulama, tarımsal mekanizasyon, bitki koruma, tarım ekonomisi ve gıda ürünlerini araştırma geliştirme konularında faaliyetler yürütmektedir. Fakültemiz ve Araştırma Uygulama Çiftliğimiz, araştırma projeleri ile bölgemizin tarımsal sorunlarının çözümünde çok önemli katkılarda bulunmuştur. Bugün Çukurova Bölgesi’nde tarım bu kadar ileri düzeydeyse şüphesiz Fakültemizin büyük payı bulunmaktadır. Bu bağlamda Fakültemiz ve çiftliğimizin kurulup günümüzde kadar gelmesinde, geçmişteki kurucu ve emekli hocalarımız başta olmak üzere, bizde büyük destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Seyhan Tükel hocalarım başta olmak üzere tüm yöneticilerimize, öğretim üyelerimize fakültemiz çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.”

Rektör Prof. Dr. Kibar; “Bereketli Topraklar Sayesinde Çukurova’daki Yıllık Ürün Türkiye Ortalamasının Oldukça Üzerinde. “

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise ÇÜ Ziraat Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen Hasat Bayramının, çiftçilerin bir üretim sezonu boyunca emeğinin, alın terinin ve sabrının karşılığını aldığı geleneksel bir şenlik olduğunu bildirdi.

Çukurova Bölgesinin verimli topraklarıyla ülkemizin önde gelen tarımsal üretim alanlarından biri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Kibar, “Bölge değişik iklim özellikleri coğrafik ve topografik özellikleriyle yılın 4 mevsimi değişik ürünlerin üretimine olanak sağlamaktadır. İlimizde özellikle kıraç bölgelerde çoğunlukla buğday üretimi yapılır. Hasat deyince genellikle temel besin kaynağımız olan buğday-ekmek akla gelir. Buğday, İnsanlığın toplayıcılık ve avcılıktan sonra yerleşik düzene geçip tarımsal faaliyette bulunduğu, ürettiği ilk ürünler arasındadır. Bu bakımdan buğday hasadı sararmış dolgun başaklarla bir başka anlam kazanır. İlimizde normal koşullarda dekara verim 600 kg üzerine çıkmaktadır. Oysa Türkiye ortalaması 200-250 kg civarındadır. Bereketli topraklar sayesinde yıllık ürün Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir. “ şeklinde konuştu.

“ÇÜ Ziraat Fakültemizde özellikle buğday ıslahı konusunda çok değerli çalışmalar yapılmıştır, yapılmaktadır.”

Çukurova Üniversitesi Araştırma Uygulama Çiftliğinin Türkiye’nin Ziraat Fakülteleri içerisinde önde gelen eğitim - öğretim ve tarımsal araştırma noktalarından biri olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar şunları söyledi;

“Alanımızda kıraç koşullarda buğday ekimi yapılmakta, taban arazilerimizde ise araştırma uygulama ve deneme faaliyetlerimiz sürmektedir. Fakültemizde özellikle buğday ıslahı konusunda çok değerli çalışmalar yapılmıştır, yapılmaktadır. Tescillenen çeşitlerle bölge üreticisine ve tarımına çok değerli katkılar sağlanmıştır. Bu bakımından hasadın Üniversitemiz için ayrı bir önemi ve değeri vardır. Bu vesileyle hasat bayramınızı en içten dileklerimle kutlar; daha kutlu ve mutlu hasat bayramlarında bir araya gelmek dileğiyle, sevgi ve saygılarımı sunarım.“

Yapılan konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, buğday hasadının yapıldığı alana geçti. Burada bir süre hasadı izleyen protokol üyeleri, daha sonra biçerdövere binip hatıra fotoğrafı çektirdi. Etkinlik geleneksel Hasat Bayramı yemeğiyle sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi