Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Üniversite Hastaneleri Birliği’nin XVI. Toplantısı Ç.Ü.’de Yapıldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

30.10.2013

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği'nin 16'ıncı toplantısı, Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde Adana'da gerçekleştirildi. İki gün süren toplantıda üniversite hastanelerinde Ek Ödeme Mevzuat Hazırlık Çalışmaları başta olmak üzere, üniversite hastanelerinin sorunları masaya yatırılıp çözüm önerileri tartışıldı.

Ç.Ü. Balcalı Hastanesi Hippokrat Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Üniversite Hastaneleri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Ç.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Ç.Ü. Rektör Baş Danışmanı Prof. Dr. Metin Yavuz, Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ve farklı üniversitelerin Rektörleri katıldı.

Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sanatçılarının dinletisiyle başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, hastanelerin sadece devlet kuruluşu olmadığını, 76 milyon insana hizmet ettiğinden Türk milleti için en önemli kurumlardan biri olduğunu ifade etti. Vali Coş, “beşikten hasta yatağında yatan en yaşlısına kadar her kesimdeki insanımıza, 76 milyon içinde ihtiyaç duyan herkese ilimin ve fennin ışığında bu alanda araştırma ve uygulama görevlerini de başarıyla yerine getirmektedirler” dedi.

ÜHB, Üniversite Hastanelerinin Sahipsizliğini Ortadan Kaldırdı

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, birliğin sahipsizliği ortadan kaldırarak üniversite hastanelerinin sorunlarının artık ortak bir platformda tartışılmaya başlanmasını sağladığını belirterek, sorunlar ve çözüm önerileri konusunda ciddi bir farkındalık ve ortak bir dil oluşturduğunu dile getirdi.

Bugüne kadar yapılan toplantılarda sağlık hizmeti sunumunda üniversite hastanelerinin yeri, üniversite hastanelerinin hizmet-eğitim ikilemi ve çözümleri, üniversite hastanelerinin finansal değerlendirilmesi ve performans yönetimi, tam gün yasa taslağı gibi birçok önemli konuları ele aldıklarını anlatan Prof. Dr. Kibar, performans ödemeleri ve dağılımı, hastanelerin finans problemleri ve personel istihdamındaki problemlerin devam ettiğine dikkati çekti.

 

Prof. Dr. Kibar; “Üniversite Hastanelerinin Temel Görevi Eğitim, Araştırma ve Hizmet…”

Üniversite hastanelerinin 3 temel görevinin eğitim, araştırma ve hizmet olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Kibar, "Üniversite hastaneleri, hem işletme hem de akademi gibi davranabilme yeteneğinde olmalı ve bu özelliğini de kaybetmemelidir. Üniversite hastaneleri konusunda aşılması gereken en önemli noktanın, bu hastanelerin sadece bir işletme değil aynı zamanda akademik ortamın parçası olduğunun anlaşılması gerektiğidir. Eğitim, araştırma ve hizmet bu hastanede ayrılmaz üçlü iken ve her biri ayrı ayrı finansal destek gerektirirken sadece hizmet ayağının her üç başlığı desteklemesini beklemek haksızlıktır" şeklinde konuştu.

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, son 4 yıldır üniversite hastanelerinin yasalarını Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığını hatırlatarak “Biz yüksek öğretim kurumuyuz. Bizim kanunlarımızı yine bir eğitim biriminin hazırlaması gerektiğini düşünüyorum. Bu YÖK olur veya Milli Eğitim Bakanlığı olur" dedi.

Toplantılar İki Gün Sürdü

Açılış konuşmalarının ardından Üniversite Hastaneleri Birliği 16. toplantısının ilk gününde “Üniversite Hastanelerinde Ek Ödeme Mevzuat Hazırlık Çalışmaları” ve “Klinik Araştırmaların Üniversiteye Katkısını Arttırma Yöntemleri” ele alındı.

İkinci gün toplantıları ise Altınoran Düşünce ve Sanat platformu Kurucusu Dr. Haluk Uygur’un “İlklerin, Teklerin Enlerin Kenti; Adana” sunumuyla başladı. Ardından da gün boyunca “Hastane Hizmetlerinde Kalite ve Verimlilik”, “Üniversite Hastanelerinin Birlik Olması”, “Uzmanlık Eğitimine Asistan Bakışı” isimli oturumlar gerçekleştirildi.

Oturum Başkanlığını Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komşuoğlu’nun yaptığı ‘Üniversite Hastanelerinin Birlik Olması ‘konulu interaktif tartışmaya Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik de katıldı. Üniversite Hastaneleri Birliği Yönetiminin tarihi bir sorumluluğu üstlendiğine dikkat çeken Müsteşar Yardımcısı Çelik, Sağlık Bakanlığı mevzuatları ile ilgili bilgi vererek katılımcıların sorularını yanıtladı.

İki gün boyunca devam eden Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği'nin 16'ıncı toplantısı, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan’ın genel değerlendirme konuşmalarıyla sona erdi.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi