Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Hava Kirliliği Korkutuyor!

 

 

Adana (ÇÜHM) -

20.01.2014

Havayı Kömür ve Odun Değil, Harici Katı Yakıtlar Kirletiyor…

Türkiye’nin en ılıman illerinin başında gelen Adana’da katı yakıt kullanımına bağlı hava kirliliği had safhaya ulaştı. Kirli hava özellikle çocuklar, hamileler, astım hastaları ve solunum yolu hastalıkları bulunan kişiler için büyük bir tehdit.

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı akşam saatlerinde dışarıya çıkılmaması uyarısında bulundu. Halk sağlığını kısa vadede olumsuz etkileyen hava kirliliğine karşı yetkililerin acilen önlem alması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yüceer, “Denetim şart!” dedi.

 

Prof. Dr. Yüceer: “Yetkililer Bir An Önce Çözüm Bulmalı.”

Canlıların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerekiyor. Ancak son zamanlarda kullanımı artan katı yakıtlar nedeniyle oluşan toz bulutunda, bırakın sağlıklı nefes almayı, görüş mesafesini bile korumamız imkânsız hâle geldi. Özellikle akşam saatlerinde yoğunlaşan yakıt kullanımına bağlı oluşan hava kirliliğinin yarattığı tahribatlara ilişkin açıklama yapan Ç.Ü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, yetkililerin konuya bir an önce çözüm bulması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

Kömür ve Odun Harici Katı Yakıtlar Daha da Tehlikeli

Son günlerde Adana’nın düşük rakımlı yerlerinde özellikle akşam saatlerinde yakılan sobalardan çıkan dumanın insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit unsuru oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Yüceer, asıl sorunun kömür yakmak değil, kömürle birlikte sobanın içine atılan lastik, pet şişe gibi materyallerden kaynaklanan zararlı gazlar olduğuna dikkat çekerek, “Bazı vatandaşlarımız belki de zorunluluktan, kömür ya da odun bile kullanmayıp çöp, lastik, petrol türevi gibi katı yakıtlar kullanıyor. Çevreye en çok bunlar zarar veriyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Yüceer, klasik yakacakların dışındaki materyallerin sobalarda yakılmaması konusunda yetkililerin halkı bilinçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Akşam Saatlerinde Dışarı Çıkmayın

Gerekli olmadıkça hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı akşam saatlerinde dışarıya çıkılmaması önerisinde de bulunan Prof. Dr. Ahmet Yüceer, "Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmak zorundaysanız da akciğerinizi ve solunum yollarınızı mümkün olduğunca korumaya çalışın.” dedi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi