Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Ebelik ve Hemşirelik Haftası Etkinlikleri Başladı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

14.05.2013

Çukurova Üniversitesi, Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedia Hastanesi ve Adana Acıbadem Hastanesi tarafından düzenlenen "Ebelik ve Hemşirelik Haftası Etkinliği" Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hipokrat Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Metin Yavuz, Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Kemal Kiraz ve Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer katıldı.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Hemşirelerin de hekimler gibi, sağlığı yerinde olsun ya da olmasın yardıma muhtaç tüm insanlara hizmet vermek durumunda olduklarını belirtti. Bu yönüyle düşünüldüğünde, hemşireliğin hem eğitim açısından, hem de psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan en fazla desteklenmesi gereken meslek gruplarından biri olduğu belirten Prof. Dr. Kibar, sağlık hizmetlerinin her yerde ve her aşamada bir ekip tarafından yürütülmesi gerektiğini ve her yönüyle birbirini tamamlayıcı fonksiyonlardan oluştuğunu ifade etti. Prof. Dr. Mustafa Kibar hemşirelik mesleğinde iletişimin  çok önemli olduğunu, hemşirelerin hastalarıyla etkili bir iletişim sağlamasının hastalar üzerinde olumlu etkiler yaratmakta, memnuniyeti artırmakta, hastanın hastalık ve tedaviye uyumunu sağlamakta olduğunu, bunun da iyileşmeye motivasyonun artmasına olanak sağlandığını belirtti.  Prof. Dr. Mustafa Kibar, güç çalışma şartları altında, özveri, sabır ve hoşgörü ile çalışan, sorumluluk bilinciyle vazifelerini en iyi şekilde yerine getiren, hemşirelerin  hemşireler gününü kutlayarak başarılar diledi.

Etkinlikte söz alan Hemşirelik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Pınar Akbulut, doktorun sağ kolu olarak anılan hemşirelik mesleğini tanıdığını ve sahiplendiğini belirtti. Akbulut, hemşire olarak çalışma hayatları boyunca birçok insanın hayatına dokunduklarını, sorumluluklarının sayı ve öneminin arttığını ifade etti. Artık öğrencilik hayatının sonuna geldiğini belirten Akbulut, sadece doktorun sağ kolu olarak değil, kimi zaman doktorlarla birlikte kimi zaman ise doktorlardan ayrı çalışan bağımsız bir mesleği icra edeceğini belirtti. Dört yıllık öğrencilik döneminde çok şey öğrendiğini belirten Pınar Akbulut, elde ettiği bilgileri hamur gibi şekillendireceğini, üzerine yeni bilgiler ekleyerek yoğun ve zorlu çalışma hayatında kullanacağını söyledi.

Ebelik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Canan Hoşçelik, günümüzde ebelerin çalışma alanlarının giderek daralıldığını belirtti. Ebe olarak, aldıkları eğitim doğrultusunda çalışma alanlarının diğer sağlık çalışanları tarafından işgal edildiğini belirten Hoşçelik, herkesin görevini eğitimini aldığı alanda yerine getirmesi isteği içinde olduklarını ifade etti. Uluslararası Ebeler Birliğinin 2009 yılında belirlediği ve 2015 yılına kadar geçerli olan temanın "Dünyanın Ebelere Şimdi Her Zamankinden Daha Çok İhtiyacı Var" olduğunu belirten Hoşçelik, “Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini o ülkenin anne ve bebek sağlığı göstergeleri belirler” dedi.

Balcalı Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Refiye Üzgen, Sağlık hizmetlerinin dil, din, ırk ve sosyoekonomik durum gözetmeden sunulan bir ekip hizmeti olduğunu vurguladı. Üzgen, hemşirelerin zor çalışma şartlarına rağmen ortaya koydukları disiplinli, özverili, sabırlı, hoşgörülü, şefkatli tutumları ile sağlıklı insan ve sağlıklı toplum oluşumunda sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biri olduğunu ifade etti. Hemşirelerin çok yoğun ortamlarda çalıştıklarını belirten Üzgen, çalışma şartlarının yıpratıcılığı göz önüne alındığında maddi ve manevi daha farklı haklara sahip olmaları gerektiğini belirtti. Hasta ve çalışan memnuniyetinin artması için hemşirelik hizmetlerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirten Üzgen, kendilerini bu konuda şanslı gördüklerini, yönetimin bu konuda  verdiği desteğin ve hemşireleri cesaretlendirdiğini belirtti.

Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Kemal Kiraz,  mesleğini fedakarr ve cefakârca yürüten Ebe ve Hemşirelerin bu özel gününü kutladığını ifade etti. Hastalara birinci derece yakın olan hemşirelerin, bu bağlamda sağlık alanında son derece önemli bir görevi yerine getirdiğini belirten Kiraz, hemşirelik mesleğinin özveri ve sabır kavramlarını içeren bir meslek olduğunu belirtti.

Adana İl Sağlık Müdürü, Dr. Ahmet Özer ise Hemşirelerin gece gündüz, dağ bayır demeden hastalarla bir arada olduğunu belirterek "Hemşireler çok zor durumlarda bile verdikleri hizmeti bir dakika bile aksatmamışlardır" dedi. Özer, doktorlar olarak hemşirelerle daima yan yana olduklarının da vurgusunu yaptı.

Etkinlik konuşmalarının sonrasında Mersin Klasik Müzik Korosu tarafından verilen konserin ardından, 20 yılını dolduran hemşirelere plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi