Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Hititlerde Bahar Bayramı!

 

 

28.03.2013

Adana (ÇÜHM) -

Çukurova Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi tarafından "Arkeoloji Konferansları" adı altında "Hititlerde Bahar Bayramı" başlıklı konferans düzenlendi. Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedat Erkut katıldı. Konuşmasında Yrd.Doç.Dr.Erkut Hititlerin en iyi bilinen ve en önemli bayramlarından olan ilkbahar bayramı "AN.TAH.SUMSAR" olarak adlandırıldığını ifade etti. Yrd.Doç.Dr. Erkut  günümüz Alacahöyük halkından edinilen bilgilere göre, bu bitkinin "lilium" familyasından gelen, endemik bir bitki olan ve günümüzde Alacahöyük’te yetişen Purçalı adlı bitkinin olabileceğinin düşünüldüğünü belirtti.

iletisim1

iletisim1

Yrd.Doç.Dr. Erkut konferansında Hititlerin bu önemli bayramıyla ilgili bilgiler neredeyse eksiksiz denilecek derecede birbirini tamamlayan nüshalar halinde Boğazköy arşivlerinde ele geçtiğini ifade etti. Boğazköy arşivlerine göre, Bahar bayramı 38 gün sürmektedir ve bu sürede kral ve kraliçe Hititlerin kutsal kentlerini gezmiş olduğu ileri sürülmektedir. Yrd.Doç.Dr. Sedat Erkut,  bu bayramla ilgili bilgilerin ilk defa Hitit kralı I. Suppiluliuma döneminde karşımıza çıktığını ve  o dönemde Hatti ülkesi tanrıları ve Arinna’nın güneş tanrıçası için AN.TAH.SUM  bitkisinin ihdas edildiği yönünde olduğunu söyledi.

iletisim1
iletisim1

 

Yrd.Doç.Dr. Erkut, Hititler  baharın gelişiyle tanrılara şükranlarını sunmak onlara tapınmak ve onlardan yardım dilenmek ve tanrılarını yüceltmek için bu bayramları düzenleyerek tanrılarını hoşnut etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

iletisim1

Yrd. Doç. Dr. Sedat Erkut kimdir?

1972 yılında D.T.C.F.’de, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Hititoloji Anabilim Dalı’na kayıt oldu. Aynı anabilim Dalı’ndan 1976 yılında “iyi” derece ile mezun oldu. 1976’da Hititoloji Anabilim Dalı’nda, Hititoloji yüksek lisans programına kayıt oldu. 1979 yılında “Hitit Kült Kenti Arinna’nın Yeri” adlı çalışma ile “iyi” derece ile yüksek lisans sahibi unvanını aldı. Aynı yıl Hititoloji Anabilim Dalı’nda doktora programına başladı. 1983 yılında “Çiviyazılı Boğazköy Tabletlerine Göre Hititler Devrinde Demir” adlı çalışmayla ”pekiyi Edebiyat Doktoru unvanını aldı. 1976-81 yılları arasında Türk Tarih Kurumu’nda uzman olarak görev yaptı. 1987 tarihinde Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent olarak atandı. Almanya’da Schwæbisch Hall Goethe Enstitüsü’nde dil öğrenimi gördü. Heidelberg Üniversitesi’nde Institut für Ur-und Frühgeschichte ve Seminar für Sprachen und Kulturen des Vorderen Orients’de DAAD ve DAI burslusu olarak bilimsel çalışmalarda bulundu.Halen DTCF’de, Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda Yardımcı Doçent olarak görev yapmakta.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi