Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Dr. Haluk Uygur, Eczacılık Fakültesi Öğrencilerine Çukurova ve İnsanlık Tarihinde İlk Hekimler ve İlk Eczacıları Anlattı.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

14.03.2017

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen kültürel etkinlikler kapsamında Öğretim Görevlisi ve Fotoğraf Sanatçısı Dr. Haluk Uygur, Eczacılık Fakültesi’ne konuk oldu. Dr. Uygur, Eczacılık Fakültesi Öğrencilerine “Çukurova ve İnsanlık Tarihinde İlk Hekimler ilk Eczacılar” isimli konferans verdi.

Lütfullah Aksungur Amfisi’nde gerçekleştirilen konferansa Dekan Prof. Dr. Nuran Öğülener, bölüm başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. “Çukurova ve İnsanlık tarihinde İlk Hekimler ilk Eczacılar” isimli sunumunu yapan Dr. Haluk Uygur, ÇÜ Eczacılık Fakültesi öğrencilerine ders niteliğinde konferans verdi.   

“İnsanlık Tarihinin İlk İlacı Nedir?”

Dr. Uygur, tarih boyunca Çukurova Bölgesi’ndeki hekim ve eczacıları anlatarak başladığı sunumunda eczacılık öğrencilerine 3 soru sordu. “İnsanlık tarihinin ilk ilacı nedir?, Günümüzde en çok kullanılan ilacın içeriği nedir? ve Dünyanın bilinen en eski eczacılık ve tıp kitabı nerede yazıldı?” sorularını öğrencilere yöneten Dr. Uygur öğrencilerden farklı cevaplar aldı. Dr. Uygur İnsanlık tarihinin ilk ilacı nedir? sorusunun yanıtının ‘su’ olduğunu söyledi.

“Günümüzde En Çok Kullanılan İlacın İçeriği Nedir?”

İlk ilacın su olduğunu vurgulayan Dr. Uygur, daha sonra bitki ve çiçeklerden ilaç yapıldığını söyledi. İlk insanlardan bu güne yara temizlemede ve yapılan tüm ilaçlarda suyun kullanıldığına dikkat çeken Dr. Haluk Uygur, “Günümüzde en çok kullanılan ilacın içeriği nedir?” sorusunun cevabının da su olduğunu açıkladı. İnsanın yüzde 70’inin su olduğunu belirten Dr. Uygur, insanlardan su eksilmesi durumunda hastalandığını söyledi. Dr. Uygur, su kaynağı olan yerlerde çiçek ve bitkilerin çok olması nedeniyle bunların ilaç yapımında kullanıldığını ve eczacılık mesleğinin de bu şekilde doğduğunu söyledi.

“Dünyanın Bilinen En Eski Eczacılık ve Tıp Kitabı Nerede Yazıldı ?”

Tarihte ilk eczacıların rahipler ve şamanlar olduğuna dikkat çeken Dr. Uygur, ‘Adrakadabra’ kelimesinin Hititler döneminde yazılan reçeteler olduğunu belirterek bu sözün sihirbazlar tarafından kullanıldığını ifade etti.  
Dünyanın bilinen en eski eczacılık ve tıp kitabı nerede yazıldı? sorusunun cevabını da veren Dr. Uygur, bu kitabın Adana’da yazıldığını söyledi. Anavarzalı Hekim Dioskorides’in 13. yüzyılda yazdığı “Materna Medica” adlı tıbbi ilaçlar kitabının günümüze kadar gelebilmiş en eski Tıp ve Eczacılık kitabı olduğunu hatırlattı.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi