Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Dünyadaki İlk Organ Nakli Yumurtalık’ta Yapıldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

06.01.2015

Tarih boyunca gerek ticaret gerek stratejik konum olarak önemli bir yere sahip olan Adana’nın Yumurtalık İlçesi tarihi ve turizm özelliklerinin yanında bir başka özelliğe daha sahip. Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Hereklioğlu, dünyanın ilk tıp okulu ve hastanesinin Yumurtalık’ta kurulduğunu ve dünyadaki ilk organ naklinin de yine Yumurtalık’ta yapıldığını söyledi.  

Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mehmet Hereklioğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

“Dünyanın ilk tıp okulları ve hastanelerinin tıbbın babası sayılan Hipokrat tarafından kurulduğu bilinir. Ve bu okullardan iki tanesi Türkiye’de… Biri İzmir biri de Adana’nın Yumurtalık İlçesi’nde kurulmuştur.  Tarihi ve turistik yerleri ile ilgi çeken Yumurtalık’ın çok bilinmeyen bir başka özelliği ise ilk organ naklinin yapıldığı ilçe olmasıdır. M.Ö 287 yılında bu kayıtlarla belgelerle ispatlanmıştır. Cosma ve Damianus isimli hekimler, bir zencinin ayağını bir beyaza nakil yapmıştır. Çok başarılı olmamasında rağmen bu girişim tıpta bir çığır açmıştır. Bu da Yumurtalık’ta gerçekleşmiştir. İlçemiz dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri konumundadır. Bu özelliğini iyi anlamalı ve iyi anlatabilmeliyiz.” 

 
 

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi