Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sınavı Tamamlandı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

03.07.2015

Çukurova Üniversitesi uluslarararasılaşma çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi (ISO) yabancı öğrenci sayısını arttırmak amacıyla yurt içi ve yurt dışında toplam 19 merkezde sınav düzenledi.

2074 Yabancı Öğrenci Başvuruda Bulundu

ÇUÖS-2015 için toplam 2074 adayın başvuruda bulunduğunu belirten Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi Sorumlusu Prof. Dr. Alhan Sarıyev, Nisan 2011 yılında kurulan ofisin temel amacının, üniversitede eğitim alan uluslararası öğrencilerin başarılı ve sorunsuz bir öğrenim dönemi geçirmeleri için gerekli altyapıyı hazırlamak olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sarıyev, uluslararasılaşma kapsamında dünya genelinde 19 merkezde sınav gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Kısa adı ile ÇÜÖS olarak anılan Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Sınavı, üniversitemize yapılan uluslararası öğrenci başvurularını kabulü için 2012 yılından beri yapılan bir seçme sınavıdır. Sınav, gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında faaliyet gösteren çeşitli merkezlerde her yılın mayıs ayı içerisinde yapılmaktadır. IQ ve matematik testlerinden ibaret olan ÇÜÖS sınavı 80 sorudan oluşmaktadır. Bu sınavdan alınan sonuçların değerlendirilmesi ile Çukurova Üniversitesi'ne başvuran adayların isimleri açıklanarak kayıt ve ek yerleştirme süreçleri kapsamında program yerleştirilmeleri yapılmaktadır. Çukurova Üniversitesi uluslararası öğrenci seçme sınavına katılım başvuruları elektronik ortamda yapılmaktadır. ÇÜÖS hakkında detaylı bilgiye ve elektronik sınav kayıt formuna http://iso.cu.edu.tr  sayfasından ulaşabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

“Bu Yıl 19 Merkezde Sınav Yapıldı, Gelecek Yıl 25 Merkezde Yapmayı Hedefliyoruz.”

Prof. Dr. Alhan Sarıyev yurt içinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Van’da (İran uyruklu adaylar için), yurt dışında ise Hamburg, Duisburg, Stuttgart, Dortmund, Berlin, Münih, Köln, Frankfurt Bakü, Gence, Lenkeran, Cidde, Riyad ve Karaçi’de sınavların gerçekleştirildiğini söyledi. Prof. Dr. Alhan Sarıyev sınavla ilgili şu bilgileri verdi;

“ÇÜ Uluslararası öğrenci sınavı bu yıl bizim için çok önemliydi. 2074 aday başvuruda bulundu. Şu anda öğrenci sayımız 1064 civarında. Gelecek yıllarda 25 merkezde sınav yapmayı hedefliyoruz. Kazakistan, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan üzerinde yoğunlaştık. Avusturya, Fas, Hollanda ve Belçika ile Kuzey Avrupa Ülkelerinde de sınav yapmayı hedefliyoruz. 1 Haziran - 20 Temmuz Arası Tercihleri almaya başladık. 20 Temmuz’dan sonra Adayların yerleştirilmesi yapılacak. 643 kontenjan mevcut. Çok kaliteli öğrenciler seçeceğiz. 27- 29 Ağustos arasında ise kayıtları yapılarak yerleştirilmeler gerçekleştirilecek. Daha sonra oryantasyon çalışmalarına başlayacağız. 2015 öğretim yılı hedefimiz uluslararası öğrenci sayısını 1500’e çıkarmak.”

 
 

“2012 Yılında Yapılan İlk Sınavda 154 Aday Sınava Girerken, Bu Sayı 2015 Yılında 2074 Oldu.”

Sınav Merkezlerine Başvuran adaylarla ilgili istatistiki bilgiler de veren Prof. Dr. Sarıyev, “Adana’dan 539, İstanbul’dan 518, yurtdışı Bakü’den 212 ve ilk kez Riyad’tan 96 ve Cidde’den 95 öğrenci olmak üzere toplamda 2074 aday sınava girdi. 2012 yılında ilk sınavda 154 aday sınava girerken bu sayı 2015 yılında 2074 oldu. Bu kadar yüksek başvuru alınmasının nedeni sınavın ciddi uygulanması ve yerleştirmenin adil yapılmasıdır. Sınav Başvuru ve tercihlerin online olarak alınması başvuruların yüksek düzeyde olmasını sağladı. Adaylara üniversitemizi tanıtmak adına üniversite logolu kalemlik hediye ettik. Ve bütün sorular özel bir çantayla teslim edildi. Hedefimiz öğrencileri sağlıklı bir şekilde mezun edip kendi ülkelerinde ülkemizi ve üniversitemizi temsilci olarak görmek” dedi.

 
 

“Rektörlük Olarak Yabancı Öğrencileri İçin Tüm Hazırlıklarımızı Tamamladık.”

ÇÜÖS kapsamında ISO Sorumlusu Prof. Dr. Alhan Saryev ile Bakü’de görev alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ise sınav bina sorumlusu olarak görev yaptığını belirtti. Sınavın yapıldığı Bakü Türk Anadolu Lisesi’nin yapımında katkı sağlayan kuruluşlara teşekkür eden Prof. Dr. Fenercioğlu, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Bakü’de görev yapan Adana İl eski Milli Eğitim Müdürü - Bakü Türk Eğitim Müşaviri Abdulgafur Büyükfırat’ı da ziyaret ettiklerini ifade ederek şunları kaydetti;

“Çukurova üniversitemiz uluslarasılaşma kapsamında yabancı öğrencilerin eğitildiği bir üniversite olsun istiyoruz. Yakın zamana kadar sayıca çok az olan yabancı öğrencilerimiz son birkaç yıldır binin üzerine çıktı. Sınavın yapıldığı Bakü Türk Anadolu Lisesi’nde Türkiye vatandaşı olarak bu okulumuzda Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı olarak çalışan öğretmenlerimizle tanıştık. Bu tür sınavlara çok alışkınlardı. Oradaki öğretmenlerimizin, en ciddi sınavın Çukurova Üniversitesi tarafından yapıldığını belirtmeleri bizi mutlu etti. En iyi öğrencilerin seçimi için dürüstlük ilkesine bağlı, kurallara uyarak bir sınav gerçekleştirdik. Bizde Rektörlük olarak yabancı ülkelerden bu sınav aracılığı ile gelecek olan öğrencilerimiz için gerekli hazırlık ve çalışmalarımızı tamamladık. Sınavın hazırlanmasında ve gerçekleştirilmesinde görev alan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi