Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

“Türk Gençliği Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmaz...”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

17.03.2016

İstiklal Marşımızın Kabulünün 95. Yıldönümü…

Milleti millet yapan en büyük unsurların başında gelen ve Türk Kurtuluş Savaşı'nın büyük mücadelesini özetleyen İstiklal Marşımızın kabulünün 95. yıl dönümü, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle kutlandı.

Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ Halil Elekçioğlu’nun yanı sıra, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı’nın kabul edilmesinin yıldönümü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını öğrenciler adına Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Hasan Mert Sarıkaya yaptı.

 

“Bugünü Anlamak, Akif’i Anlamaktır.”

Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” cümlesiyle konuşmasına başlayan ve İstiklal Marşı’nın dizelerinden okuyan Sarıkaya, “Bugün Mehmet Akif Ersoy’un milletimize kazandırdığı İstiklal Marşımızın tam 95 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildiği gündür. Bugünü anlamak, Akif’i anlamaktır. Akif’i anlamak, bu milletin ne zorluklarla bir İstiklal Mücadelesi verip bugünlere nasıl geldiğini anlamaktır.” dedi.

“Türk Gençliği Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmaz.”

İstiklal Marşımızın Mustafa Kemal Atatürk’ün “Savaşmayı değil, ölmeyi emrettiği” kahraman askerlerin ruhuyla yazıldığını hatırlatan Sarıkaya, “Memleketin dört bir yanından ölmeye gelen, vatan için; millet için; kınalı kuzuların şehit ruhları sayesinde döküldü Mehmet Akif’in kaleminden. Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlaşan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin aziz şehitleri ve gazileri sayesinde Dumlupınar’da Kocatepe’de yazıldı İstiklal Marşı… Anadolu da üç aylık bebesini kundaklarda bırakıp cepheye mermi taşıyan nene hatunlar sayesinde yazıldı İstiklal Marşı... Bu ruh ve vatan sevgisiyle mücadele eden Türk Gençliği bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmaz.” dedi.

 

 

 

“Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı”

Açılış konuşmasından sonra ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencisi Şahin Nayar, İstiklal Marşı şiirini okudu.

 

 

 

Ardından da ÇÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş, “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” konulu sunum gerçekleştirdi. Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ateş, kısaca şairin doğumu, tahsili, ailesi, memuriyet hayatı, Kurtuluş Savaşı, Ankara günleri, İstiklal Marşı, Mısırdaki yılları ve eserlerini anlattı.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi