Adana (ÇÜHM) -
27.07.2015
Yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle bilinen yerli ivesi ırkı koyunlar, Doğu Akdeniz yöresinde yaygınlaştırılacak.
Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) yürütülen çalışmayla Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesi’ndeki elit sürülerden ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğine getirilen 50 koyun ve 2 koçun adaptasyonu tamamlandıktan sonra ıslah için bölge üreticisine gelecek yıldan itibaren damızlık olarak satılmaya başlanacak.
ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, yaptığı açıklamada, koyun yetiştiriciliği alanında bölge halkına destek olmak ve damızlık desteği sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
“Proje Kapsamında 50 Koyun 2 Koç Getirildi.”
Prof. Dr. Koluman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle yürütülen "Halk Elinde Yerli Gen Kaynaklarının Korunması Projesi" kapsamında Adana'da 6 bin 300 baş ivesi koyunun koruma altına alındığını ancak ıslah çalışması kapsamında üreticilere verecek bu ırktan damızlık bulamadıklarını anlatarak, ihtiyacı gidermek için Ceylanpınar'dan 50 koyun ve 2 koçu üniversiteye getirdiklerini ifade etti.
Yerli gen kaynaklarının önemine dikkati çeken Prof. Dr. Koluman, bu açıdan ivesi koyunlarının avantajlı bir ırk olduğunu ayrıca bu hayvanların sıcak ve kurak iklim koşullarına çok iyi uyum sağladığını kaydetti.
Prof. Dr. Koluman, değişen iklim şartları dikkate alındığında yakın gelecekte hayvansal protein ihtiyacının karşılanabilmesinin yerli gen kaynaklarına dayalı olacağını aktararak, bu hayvanların her koşulda verimliliklerini sürdürebildiğini anlattı.
|