Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü’ne TC-2 Jakar Makinası Kazandırıldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

01.02.2018

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Havva Halaçeli Metlioğlu’nun çabalarıyla, portre ve büyük desenleri kısa sürede dokuma imkanı veren “TC-2 Jakar Tezgahı” Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü’ne kazandırıldı. TC-2 jakar makinasının eğitimi Norveç Tronrud Engineering firmasından Vibeke Vestby tarafından verildi.

ÇÜ GSF Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü’nde gerçekleştirilen ve Türkiye’de ilk defa Çukurova Üniversitesi’ne kazandırılan makinanın atölye çalışmasına Doç. Dr. Havva Halaçeli Metlioğlu’nun yanı sıra Arş. Gör. Hale Yılmaz ve Yüksek Lisans öğrencileri Hacer Durmaz, Şansım Televi Boğa katıldı.

Tezgahın çalışma kapsamı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Metlioğlu, ‘tezgah kurulumu, photoshop programında kumaş tasarlama (örgülendirme, örgü deseninin tasarlanan ürüne aktarılması) ve nihai ürün eldesi’ olarak üç aşamada geçekleştiğini ifade etti. Doç. Dr. Metlioğlu, eğitim süresince atkı ve çözgü iplik sistemleri üzerinden tek renk tek katlı jakarlı dokuma, atkı lanseli ve birden fazla atkı renginin kullanıldığı jakar dokuma ve çift katlı jakarlı dokumaların uygulamalı olarak gösterildiğini söyledi.

“Özgünlüğün Esas Olması Makinanın Tekstil Sanatçıları İçin Önemini Ortaya Koyuyor.”

Doç. Dr. Havva Hallaçeli Metlioğlu makine ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “TC-2 Jakar Makinası, armürlü tezgahtan farklı olarak çerçeve sayısının oldukça yüksek olması, tasarımcının kısıtlılıklarını daha da esneterek desen tasarlamayı ve uygulamayı daha mümkün kılmakta. Emek yoğun bir üretim alanına sahip tekstille ilgilenen, sanatçılar tasarımcılar için önemli bir yeri olduğu düşünülen TC-2 Jakar Makinasının işleyiş prensibi ise, ağızlık açma sisteminin otomatik, atkı atımınınsa elle yapılmasına dayanıyor. Bu özelliği ile endüstriyel makinaların tekdüzeliğinden sıyrılarak bireysel bir çalışma imkânı sağlıyor. Tasarımcılar için özgünlüğün esas olması makinanın tekstil sanatçıları için önemini daha da ortaya koymaktadır.  Bu sayede insan elinin duyarlığı ile rastlantılar ve hatalar içeren dokumalar yapılmasını sağlayan, fabrikasyon olmayan bir araç olma niteliği taşımakta. TC-2 Jakar Makinasının, tekstil tasarımında ve endüstriyel Ar-Ge faaliyetlerinde yaratıcılık ve yenilikler için ivme kazandıracağı düşünülmektedir.”

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi