Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Türk Japon Yüksek Öğretimi ve Ekonomik İşbirliğinde Fırsatlar Konulu Panel Gerçekleştirildi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

31.05.2013

Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde Türk Japon  Vakfı tarafından düzenlenen “Eğitim, Sanayi, Ticaret ve Kültürel Alanda İşbirliği Çerçevesinde Türk-Japon Yüksek Öğretimi ve Ekonomik İşbirliği Fırsatları” başlıklı panel  Çukurova Üniversitesi İ. Akif Kansu  Amfisinde gerçekleştirildi. Panele Çukurova Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Mustafa Kibar,  Dış İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan,  Kozan İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Çürük, Adana Vali Yardımcısı  Mustafa  Yüksel  Karadağ’ın yanı sıra öğrenci ve öğretim üyeleri  katıldı.

Çukurova  Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Mustafa Kibar' ın panelin açılış konuşmasında bir yüksek öğrenim kurumu olarak üniversitenin, uluslararasılaşma olgusuna özel bir önem atfettiğini belirtti. Rektör Prof.  Dr. Kibar,  bu bağlamda Çukurova Üniversitesinin, “Bologna ilkeleri” çerçevesinde  “Avrupa Yüksek Öğretim Alanının” etkin bir üyesi olma yolunda çok önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi. Çukurova Üniversitesinin, Erasmus değişim programı kapsamında 350’den fazla Avrupa üniversitesi ile ikili anlaşması bulunduğunu belirten, Prof. Dr. Kibar, söz konusu anlaşmalar çerçevesinde 2500’den fazla öğrenci ve 200’den fazla personelin Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde değişim programına katıldığını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Kibar, 550 den fazla Erasmus öğrencisi ve 150’ye yakın akademik personelin Çukurova Üniversitesinde eğitim aldığını belirtti.

Üniversitede Erasmus programı dışında dünya genelinde 80’den fazla araştırma ve değişim içerikli işbirliği protokolü ile 25’e yakın ülke ile ortak çalışma gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Kibar, son 3 yılda Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Kazakistan’daki üniversiteleri de kapsayan 8 yeni protokol imzalandığını, üniversitenin yurt dışındaki ortaklarının sayısının artırmaya devam ettiğini ifade etti.  2013 yılı itibariyle 49 ülkeden 840 uluslararası öğrencinin Çukurova Üniversitesini tercih ettiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Kibar, YÖK tarafından henüz başlatılan Mevlana değişim programı çerçevesinde Mevlana Ofisinin kurulmuş olduğunu, ofisin deneyimli personelinin çalışmalarıyla  ortaklık ve ikili anlaşmaların yapılmaya başlandığını belirtti. Prof. Dr. Mustafa Kibar, Diploma Eki etiketine sahip olan Çukurova Üniversitesinin, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS-ECTS) konusunda da akredite olması için çalışmalara hız verildiğini belirtti.  

Japon yüksek öğretim kurumlarının teknik alt yapıları ve güçlü akademik kadroları ile dünyanın sayılı yüksek öğretim kurumları arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Mustafa Kibar, Özelikle Tokyo Üniversitesi,  Kyoto Üniversitesi,  Osaka ve Nagoya Üniversitelerinin dünya üniversiteler sıralamasında ön sıralarda yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Kibar,  Çukurova Üniversitesi olarak Japon yüksek öğretim kurumları ile her düzeyde akademik işbirliği yapmayı arzu ettiklerini vurguladı.

Panelde söz alan Kotoko Madono “Türkiye'de Öğrenci Olmak” başlıklı konuşmasında, 9 aydır Türkiye'de yaşadığını ve Türkiye'yi sevdiği için geldiğini  ifade etti. Lise yıllarından itibaren İslam dinine karşı bir ilgisi olduğunu belirten Madono, böylelikle Türkiye ile ilgilenmeye başladığını ve Türkiye'ye gelmeye karar verdiğini  belirtti. Madono, Türkçeyi kendi kendine öğrendiğini, konuşmada ve dinlemede zorlansa da Türkçe'yi öğrendikçe uzak olan Türkiye'nin kendisine daha da yaklaştığını ifade etti. İlk defa bir öğrenci yurdunda kaldığını söyleyen Madono, Japonya' da Türkiye'yi  seven ve ilgi duyan kişiler olduğu gibi Türkiye’de de Japonya'yı seven ve ilgi duyan kişilerin var olduğunu ifade etti. Türklerin çok sıcak kanlı, yardımsever ve misafirperver  olduklarını ifade eden Madono, yabancı bir ülkede öğrenci olmanın, o ülkenin kültürünü öğrenmek olduğunu, Türkiye'ye gelmiş olmaktan mutluluk duyduğunu  ve Türkiye'de geçirdiği her günün kendisi için hazine değerinde olduğunu söyledi.

Madono’nun ardından söz alan Duran Yergök “Japonya'da  Öğrenci Olmak” başlıklı sunumunda, Tokyo Üniversitesinin Hongo Kampüsünde lisansüstü eğitim aldığını söyledi. Yergök, Japonya’nın Misato şehrinde Türk kültürünü Japon arkadaşlarla paylaşma fırsatı bulduğunu belirtti.

Ishikawa şehrinde düzenlenen “Japan Tent” kültür şenliğine panelist olarak katılan altı kişiden biri olmanın kendisini onurlandırdığını belirten Yergök, Japon okullarından davet alarak çeşitli okullarda Türkiye hakkında bilgi verdiğini söyledi. Japonya'da üniversitelerde öğretim elemanlarının en iyi bilgiyi vermeliyim, öğrencilerin de verilen bilgiyi en iyi şekilde almayım diyerek bir harmoni içinde çalıştıklarını vurgulayan Yergök, eğlenmenin de çalışmanın bir parçası olduğunu, hem Japonya’da hem de Türkiye’de doğru bilinen yanlışlar olduğunu, benzerliklerimizden güç alarak ve farklılıklarımızdan zenginleşmenin amaçlanması gerektiğini ifade etti.

Japonya Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Shigeru Kikuma, paneldeki konuşmasında Japonya ile Türkiye Arasındaki Akademik ve Kültürel Etkileşim, Japonya Hükümeti Programı ve  Eğitim Alanında yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Kikuma katılımcıları, araştırma, lisans öğrenim, Teknik Meslek Yüksekokulu öğrenim, Meslek Yüksekokul öğrenim, Japonca ve Japon Kültürü Araştırmaları bursları ve Genç Lider Programları hakkında bilgilendirdi.

Kikuma, elçilik olarak okul ziyaretlerinde bulunduklarını,  ilkokulları ziyaret ederek eğitimleri hakkında bilgi verdiklerini, bu çerçevede üniversitelerarası değişim programı kapsamında üniversiteleri de ziyaret ettiklerini ifade etti.

Panel, Japonya Büyükelçiliği  Elçi Müsteşarı Keisuke Yamanaka,  Emekli Büyükelçi Necati Utkan, Adana TJV Bşk. Eski Bakan ve M.B. Bşk., Prof. Dr. Cafer Tayyar Sadıklar ve Vali Yardımcısı  Mustafa  Yüksel  Karadağ’ın konuşmalarının ardından sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi