Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Kadın Doğum Uzmanlarına Kapalı Ameliyat Teknikleri Öğretildi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

20.01.2016

Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği, Minimal İnvaziv Jinekolojik Onkoloji Derneği ve Çukurova Üniversitesi tarafından “Jinekolojik Laparoskopik Cerrahi Kursu” düzenlendi. Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen kursa Türkiye’nin çeşitli hastane ve merkezlerinden kadın doğum uzmanlarının katıldığı kursta hem teorik eğitim hem de canlı vaka üzerinde uygulamalı eğitim verildi.

Çukurova Üniversitesi Hipokrat Konferans Salonu’nda bir araya gelen Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimlerine 4 oturumda 19 uzman tarafından “Jinekolojik Laparoskopik Cerrahi” eğitimi verildi. Gün boyu süren eğitimlere dernek üyelerinin yanı sıra Türkiye’nin farklı kurum ve kuruluşlarından kadın doğum uzmanları katıldı. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik ameliyatların yaygınlaşması amacıyla verilen eğitim semineri hakkında bilgi veren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, kadın hastalıklarında kapalı ameliyatların yaygınlaşması amacıyla kadın doğum uzmanlarını bu alanda eğittiklerini söyledi.

“Laparoskopik Cerrahiyi Uygulayan Kadın Doğum Uzmanı Sayısı Kısıtlı.”

Prof. Dr. Vardar açıklamasına şöyle devam etti;
“Kursun amacı, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen “laparoskopik cerrahi” dediğimiz yöntemle, yani karnı hiç açmadan birkaç delikten girilerek yapılan ameliyatlar konusunda kadın doğum uzmanlarını eğitmek. Bu ameliyatların ülke çapında daha çok yapılmasına hizmet etmek adına böyle bir kurs düzenledik. Kapalı ameliyatlar uzun zamandır ülkemizde birçok merkezde uygulanıyor. Fakat bu ameliyatları uygulayan Kadın Doğum Uzmanı sayısı hala kısıtlı. Bu tür ameliyatlar özel bir eğitim ve özel cihazlar gerektiriyor. Bu nedenle daha çok üniversite hastanelerinde uygulanan teknikler.”

“Laparoskopik Cerrahin Hastalara Büyük Avantajlar Sağlıyor.”

Laparoskopik cerrahinin hastalara büyük avantajlar sağladığını belirten Prof. Dr. Vardar, “Laparoskopik cerrahiyle rahim ameliyatı yapılabiliyor,  miyomlar çıkarılabiliyor. Aynı zamanda rahim kanseri ameliyatlarında özellikle kilolu hastalarda karın açmadan bu kanser ameliyatlarını gerçekleştirebiliyoruz. Kilolu veya diyabetli olan kişilerde çabuk yara iyileşmesi sağlıyor. Kapalı ameliyatlarda hastanın iyileşme süreci çok daha hızlı oluyor ve çok daha kısa sürede hastalar normal yaşamlarına dönebiliyor. Ameliyat sonrasında yara yerinde enfeksiyon iltihap olma riski çok azalıyor.” dedi.

“Laparoskopik Cerrahi Konusunda Halk Arasında Doğru Bilinen Yanlışlar Var.”

Halk arasında, kapalı ameliyatların yeterince iyi bir şekilde yapılamayacağı, içeride parça kalacağı ve hastalığın tam olarak tedavi edilemeyeceği inancının yaygın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vardar “Bunlar kesinlikle doğru değil. Yeterince tecrübe sahibi hekimler, uygun koşullarda, gerekli alet ve edevatın olduğu merkezlerde rahatlıkla bu ameliyatı açık ameliyat kadar güvenli bir şekilde yapabilmektedir.” şeklinde konuştu.

“Laparoskopik Cerrahiyi Yaygınlaştırmayı Amaçlıyoruz.”

Laparoskopik cerrahinin hastanın sağ kalım ve iyileşme sürecine yönelik daha avantajlı olduğunu anlatan Prof. Dr. Vardar, bu konuda Türkiye genelindeki kadın doğum uzmanlarını bilinçlendirmek ve bu uygulamayı yaygınlaştırmak adına dernek kurarak eğitim seminerleri verdiklerini söyledi.

HABERİN GÖRÜNTÜ LİNKİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR

http://we.tl/1XAYrmEYDD

https://www.wetransfer.com/downloads/

 

 

“Canlı Vaka Üzerinde Uygulamalı Eğitim Verildi.”

Kursun ikinci gününde ise Kadın Doğum Uzmanları Çukurova üniversitesi Balcalı Hastanesi ameliyathanesinde canlı vaka uygulaması için bir araya geldi. Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar ve Doç. Dr. Ahmet Barış Güzel yönetiminde iki ayrı ameliyathanede uygulamalı eğitim verildi. Prof. Dr. Vardar ve Doç. Dr. Güzel’in yaptığı ameliyatlar canlı olarak lcd ekran aracılığı ile Kadın Doğum hekimlerine izletilerek ayrıntıları anlatıldı.  

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi