Kısa adı ÇİSAM olan Çukurova Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörlüğü, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) personeline 15 günde bir “İş Sağlığı ve Güvenliği Seminerleri” düzenliyor.
Bu kapsamda 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolaysısıyla Akif Kansu Toplantı Salonu’nda ÇÜ Hukuk Fakültesi İş Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Okur tarafından “Çalışma Hayatı ve Kadın” konulu seminer verildi.
Doç. Dr. Okur, toplumun yarsının kadınlardan oluştuğunu ifade ederek çalışma hayatında kadının öneminin yadsınamayacağını evdeki çalışmanın bile buna dâhil olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Okur en son istatistikleri de açıklayarak, “2018 verilerine göre bugüne kadar 47 kadın öldürülmüş… Zincirleme şiddet söz konusu. Erkek kadına şiddet uyguluyor, kadın ise çocuğa uyguluyor ve çocukta oyuncağına ya da topluma yansıtıyor.” dedi.
“Kadına Bakış Açımızda Sorun Var.”
Çalışma hayatında ciddi problemler olduğuna değinen Doç. Dr. Okur, en büyük sorunun ise kadınların çalışma hayatına katılma konusunda olduğunu söyledi. Doç. Dr. Okur öncelikle sosyolojik olarak problemler olduğunu belirterek “Kadına bakış açımızda sorun var. Ataerkil bakış açıcıyla kadınların evde oturmaları gerektiği, evde çocuk yetiştirmeleri gerektiği iddiasıyla çalışma hayatına katılmalarını engelleme var. İkinci sıkıntı çalışma hayatına katılan kadınların çalışma hayatı içerisinde ayrımcılığa maruz kalmaları. Bunlar sigortasız çalıştırma, düşük ücretle çalıştırma ve benzeri problemler.” şeklinde konuştu.
“Eğitim Düzeyleri Arttıkça Kadınlar Çalışma Hayatına Daha Fazla Katılıyor.”
İş hayatında kadınlara yönelik psikolojik taciz ve bunun devamında cinsel tacizlerinde olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Okur, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kadınların eğitim düzeylerinin yükselmesine bağlı olarak kadınlarında çalışma hayatına katılmasının arttığının gözlemlendiğini söyledi.
Doç. Dr. Okur açıklamasında şu bilgilere yer verdi.
“İstatistiklerde yükseköğretim mezunu kadınların yüzde 71 oranında çalışma hayatına katıldığı gözlemlenirken, meslek lisesi mezunlarının yüzde 50, lise mezunlarının yüzde 40, ortaokul mezunlarının yüzde 36, okuma ve yazması olmayanların ise çalışma hayatına katılımlarının yüzde 16 olduğunu görüyoruz.” |