Adana (ÇÜHM) -
14.08.2014
Huriye Çınar ve Yağmur Gülüm Tozmanlı, geleceğe damgasını vuracak meslekler arasında yer alan “Sanayi Dalgıçlığı” eğitimi alıyor. Onlar, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Su altı Teknolojileri 2. sınıfının 19 erkek öğrencisi arasında eğitim gören sadece 2 kız öğrencisi. Genellikle erkeklerin tercih ettiği bu ağır işi onlar da hiç zorlanmadan en iyi şekilde yapıyor. Hem de erkeklerden daha başarılılar…
ÇÜ Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Su Altı Teknolojileri Bölümü, üniversite sonrası iş bulma kaygısı yaşamadan, gelecek vaat eden bölümler arasında yer alıyor. Yüksek teknolojik ekipman ve deneyimli akademisyenlerle geleceğe damgasını vuracak meslekler arasında yer alan sanayi dalgıçlığı eğitimini veren bu bölümde, 19 erkekle eğitim gören iki kız öğrenci dikkat çekiyor.
Kız Öğrenciler Erkeklerden Daha Başarılı
Oksijen kaynağından, kesim, tefsiye gibi çok zor olan uygulamaları yapan kız öğrenciler, özel donanımlı dalgıç kıyafetleriyle girdikleri su altında oksijen kaynağı yapma konusunda erkek öğrencilerden daha da başarılılar.
“Suyun Altında Kadın Ya da Erkek… Herkes Eşit.”
Bölümün iki kız öğrencisinden biri olan Yağmur Gülüm Tozmanlı, Su Teknolojileri Bölümü’nü, hem eğlenebileceği hem de yeni bir şeyler öğrenebileceği için tercih etmiş. Suyun altında belirten kız ya da erkek herkesin eşit olduğunu söyleyen Tozmanlı “Üniversite tercihimi yapmak için bölüm araştırıyordum. İleride çalışma imkânımın daha fazla olmasını istediğim bir bölüm olsun istedim. Araştırdım ve Su Altı Teknolojisi Bölümü’nü gördüm. Denizi de seviyorum ve eğlenebileceğim bir bölümde olduğunu düşündüğüm için bu bölümü seçtim. Bu bölümü seçmek isteyenler öncelikle yüzme bilmeli ve denizi sevmeli. Aldığımız eğitimler sonucunda denize dalarak, su altında kaynak gibi profesyonel bir yapıyoruz. Bana göre zor bir meslek değil. Ama değdim gibi, önce denizi ve bu mesleği sevmekle başlıyor her şey.” şeklinde konuştu.
“Herkes Sevdiği Mesleği Seçmeli.”
Kadın için bu mesleğin zor olmadığını, aksine kadınların daha itina ile çalıştığını ve kaynak işlerini daha iyi yaptığını söyleyen Huriye Çınar da,“Gazetede gördüğüm bir röportaj, bu mesleği merak etmemi sağladı. Araştırdım ve tam bana göre bir meslek olduğunu anladım. İş imkânları da çok iyi. Biraz kadın için zor bir bölüm gibi görünse de, aslında çok eğlenceli bir bölüm, hiç sıkılmıyorsunuz. Bir gün limandasınız dalıyorsunuz, bir gün havuzdasınız… Aldığımız eğitimlerle kendimi oldukça geliştirdim. Artık kaynak ve kesim yapabiliyorum. Kaynak konusunda kendime güveniyorum.” dedi.
|