Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

"Halet Hoca-Karatepe: Mars'a Uzanan Bir Süreç…”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

10.12.2015

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırma Merkezi bünyesinde “Çukurova Üniversitesi Adana Halk Kültür Evi” olarak hizmete açılan Adana’nın kültür ve sanat hayatına ev sahipliği yapan mekânda, konusunda uzaman konuklarla geleneksel hale gelen söyleşiler devam ediyor. Konusunda uzman kişilerin farklı konularda bilgiler verdiği söyleşilerde bu haftaki konu Halet Çambel’di.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi ve Türkoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, Çukurova Üniversitesi Adana Halk Kültür Evi’nde düzenleyecekleri birçok etkinlikte Adanalılarla konusunda uzman konukları buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.

“Halet Çambel ve Karatepe.”

“Halet Çambel ve Kartepe” konusuyla Çukurova Üniversitesi Adana Halk Kültür Evi’ne konuk olan Mimar Erol Doğan, konuşmasına ünlü arkeoloğun gerçek isminin Prof. Dr. Zehra Halet Çambel Çakırhan olduğunu hatırlatarak başladı. Çambel’in iyi bir akademisyen ve arkeolog olduğunu belirten Mimar Doğan, “Karatepe” denilince akla il gelen ismin Halet Çambel olduğunu söyledi. Mimar Doğan “Bölgemizde 1946 yılından bu yana kazılarda ve araştırmalarda bulunan Halet Çambel’i sohbet ortamında anmak ve anlatmak için ilk Hitit alfabesinin okunmasının 100. yılına denk gelmesi benim için ayrı bir heyecan oldu.” dedi.

Mimar Doğan’a Teşekkür Belgesi Verildi…

Akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler ile sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de katıldığı toplantı sonunda Prof. Dr. Deniz Abik, Mimar Erol Doğan’a katılımlarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

Doğan, ÇÜ Arkeoloji Bölümü Öğrencileriyle Bir Araya Geldi.

Halet Çambel ile uzun yıllar birlikte çalışan Mimar Erol Doğan Çukurova Üniversitesi Arkeoloji öğrencileriyle de bir araya geldi. Mimar Doğan’ "Halet Hoca-Karatepe: Mars'a Uzanan Bir Süreç" adlı konferansına öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Ç.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Makbule-Halil Avcı Toplantı Salonu’ndaki konferansta Mimar Erol Doğan, Halet Çambel'in Karatepe'de özverili çalışmalarını ve Mars'ta bir yere Karatepe adının verilmesiyle ilgili sürece değindi.  

ÇÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rukiye Akdoğan ise, "Halet Hocanın 98 yıllık hayatında Karatepe'deki önemli çalışmaları sayesinde, bugün Karatepe'nin kabartmalar ve çift dilli yazıtlarıyla birlikte günümüze ulaşabilmesi sağlanabilmiştir." dedi.  

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi