Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Denizden 60 Kilometre Uzakta Karides Yetiştirdi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

25.09.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yerleşkesi içindeki Teknokent'te su ürünleriyle ilgili araştırma geliştirme şirketi kuran kadın girişimci Asuman Beksarı ve ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Metin Kumlu, Türkiye'de ilk kez denizden 60 kilometre uzakta 2 ayrı cins karides yetiştirdi.

Su Ürünleri Mühendisi Aysun Beksarı, öğrencilik yıllarından bu yana hayali olan yengeç ve karides yetiştiriciliği ile ilgili çalışma yapmak için 7 ay önce, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Metin Kumlu ile birlikte şirket kurdu. Karides yetiştiriciliği ile ilgili hazırladıkları projelerle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve KOSGEB'e başvuran Beksarı ve Prof. Dr. Kumlu, kredi desteği aldı. Hemen işe başlayan çift, hazırladıkları havuzlara Adana'ya 60 kilometre uzaklıktaki Karataş ilçesinden deniz suyu taşıyarak, deniz dışında karides yetiştirdi. Ülkede tüketilen karidesin denizden avlandığını veya ithal edildiğini belirten Beksarı, "Türkiye'de karides yetiştiren kimse yok. Bu konuda ilk yatırım yapacak kişiler, büyük avantaj sağlayacaktır. Yatırımcıları bekliyoruz" dedi.

 

"Karidesin Ekonomik Getirisi Çok Fazla"

Su ürünlerinin ekonomik getirisinin çok fazla olduğunu belirten Beksarı şöyle konuştu:

"Karidesi ticari boyuta yansıtabilmek için elimizi taşın altına koymamız gerektiğini düşündük. Türkiye'de su ürünleri konusunda araştırma geliştirme yapan tek firmayız. Yatırımcının önünü açmak için çalışıyoruz. Biri bize gelip, 'Burada karides yetiştiriciliği yapmak istiyorum' diyenleri artık yönlendirebilecek durumdayız.
 

Şu anda 2 karides türü üzerinde çalışıyoruz. Bunlar İskenderun Jumbo karides ve ıslah edilmiş pasifik beyaz karides türüdür. Bu 2 türü bölgemiz koşullarında hasat koşullarına kadar getirdik. Aynı anda milyarlarca yavru üretilebilir. Üretimde Amerikan pasifik beyazı 3.5 ayda, İskenderun Jumbo karides ise 5 ayda istenilen boyuta ulaşıyor. Veya istenilen boyuttayken hasat edilebiliyor. Deniz kenarına yakın, her biri 5-10 dönümlük toprak havuzlarda üretilecek karides, yatırımcıya büyük kar ettirecek"

 

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi