Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Doç. Dr. Fulya Cenkseven Önder;
“Kötü Not Düzeltilebilir, Ancak Çocuğun Benliğinde Oluşabilecek Zararların Telafisi Mümkün Değil!”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

27.01.2016

Okul döneminde çocuğu olan anne babalara Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fulya Cenkseven Önder’den önemli açıklamalar geldi.  Anne-babalar düşük notlar içeren bir karne karşısında neler yapabilirler?, Karnedeki kötü notlar ne anlama gelir ve nasıl değerlendirilmelidir? İşte tüm soruların yanıtını Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fulya Cenkseven Önder verdi…

“Anne-Babalar de Düşük Notu Olan Çocuklarına Hassas Davranmalı.”

Bir okul döneminin daha sonundayız. Bu günlerde anne-babalar ve öğrenciler arasında en çok konuşulan konulardan biri karneler ve tabii ki karnede gelecek notlar.  Peki anne babalar karne döneminde çocuklarına nasıl davranmalı?  Doç. Dr. Cenkseven karne döneminde anne-babaların özellikle de düşük notları olan çocuklarına hassas davranmaları konusunda uyarı da bulundu. Karne notlarının beklenenden düşük olması, öğrencilerde genellikle pişmanlık, korku, başarısızlık ya da yetersizlik duygusu gibi duygular oluşturduğunu hatırlatan Doç. Dr. Cenkseven, bu nedenle öğrencilerin karnedeki notlarından söz etmekten veya karnelerini göstermekten çekinerek utandıklarını söyledi.

 

“Anne-Babalar Düşük Notlar İçeren Bir Karne Karşısında Neler Yapabilirler?” 

Kötü bir karne ile karşılaşan anne-babalarda ise genellikle üzüntü, hayal kırıklığı, suçluluk ve kızgınlık duyguları oluştuğunu belirten Doç. Dr. Cenkseven bu duyguların birçok kez tepkisel davranışlara, anne-babaların birbirlerini ya da çocuğu suçlamalarına yol açarak, gereksiz bir gerginliğe, çocukta dersler ve okulla ilgili olumsuz duygu ve davranışlara neden olduğunu ifade etti. Anne-babalar düşük notlar içeren bir karne karşısında neler yapabilirler?  Sorusuna da cevap veren Doç. Dr. Cenkseven şunları kaydetti;

 

“Öncelikle anne babalar, karnedeki notların sadece o dersteki performans ile ilgili olduğunu, çocuklarının başka alanlarda başka ilgi alanları olabileceğini, bir dersteki düşük performansın hayat konusunda başarısızlık ya da zeki olmamak anlamına gelmediğini bilmelidirler. Aynı zamanda anne babalar, karnedeki kötü notların ilgisiz ya da iyi anne -baba olmamaları anlamına gelmediğini de bilmelidirler .Karnedeki notların iyi olarak algılanıp, algılanmaması da birçok kez anne-babaların beklentileri ile de ilgilidir. Örneğin oldukça yüksek notlardan oluşan bir karne de bazen olumsuz algılanabilir. “Neden 5 değil de 4 ?” sorusu yöneltilebilir. Bazen notları oldukça iyi olan bir öğrenci de anne-babalarının bu tutumları dolayısıyla kendilerini başarısız, yetersiz hissedebilir, suçluluk duyguları yaşayabilir. Bu gibi sorular çocuğumuzun yalnızca değersizlik duygularını arttıracak, motivasyonunu arttırmayacaktır. Bu nedenle anne-babaların beklentilerinin ne kadar gerçekçi olduğunu da kontrol etmeleri önemlidir.”

Peki Karnedeki Kötü Notlar Ne Anlama Gelir Ve Nasıl Değerlendirilmelidir?”

Peki karnedeki kötü notlar ne anlama gelir ve nasıl değerlendirilmelidir?  Anne babalara bu konuda açı8klamalarda bulunan Doç. Dr. Cenkseven “Öncelikle karnedeki kötü notların nedeninin ne olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenler çok çeşitli olabilir. Bunların başında öğrencinin o derse ilgisinin olmaması, öğrencinin o derse, zaten yapamayacağını düşünerek çalışmaması, derste öğrenilenlerin tekrar edilmemesi, öğrencinin farkında olmadan kötü notlar alarak ilgiyi kendi üstüne çekme isteği vb. olabilir. Karnedeki kötü notların nedenini belirlemeden suçlamalara girişmek ya da çözüm arayışı içerisinde girmenin aile için yararsız ve sonu yine hüsran olan bir çaba olacağı unutulmamalıdır. Kötü notların nedenini belirlemek için anne- babalar; çocuk, öğretmen ve okul psikolojik danışmanı ile konuşmalı ve bunun ardından bir sonuca varmalıdırlar. Bu konuşmalar sırasında çözüm yolu bulmaya yönelik konuşmalar yapmak, önemli olanın çocuğun yarar sağlaması olduğunu unutmamak, tarafları suçlamamak önemlidir” dedi.

“Çocuklarının Karnesi Üzerinde Anne Babaların Payı Ne?”

Anne-babaların çocuklarının karnesi üzerinde kendi paylarının ne olduğunu da değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Cenkseven şunları kaydetti;

“Örneğin belki kullandıkları bazı yöntemler ya da sundukları ortam yeterince uygun değildir. Ayrıca çocuğunuzla karnesi konusunda konuşurken öncelikle karnesindeki iyi notları takdir etmeniz ve onları ön plana çıkararak konuşmanız önemlidir. Daha sonra daha düşük olan notları konusunda sonraki dönemde neler yapabileceğiniz üzerinde konuşmanız ve birlikte çözüm üretmeniz etkili olacaktır."

“Unutulmamalıdır ki, Kötü Bir Not Düzeltilebilir, Ancak Çocuğun Benliğinde Oluşabilecek Zararların Telafisi Mümkün Olmayabilir.”

Bütün bunların yanında kötü not getiren çocuğun başkalarının yanında utandırılması gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Cekseven anne babaların çocuğa derslerinde başarısız olduğu için hiçbir konuda fikir beyan etmesine izin verilmemesi ya da çocuğun yaşıtları, kardeşleri ile kıyaslanmasının çocuğu olumsuz etkileyeceğini söyledi. Doç. Dr. Cenkseven “Bu tarz davranışlar çocuğun kendini yetersiz, işe yaramaz ve beceriksiz hissetmesine yol açacak ve çocukta düşük notlardan daha büyük yaralar oluşturacaktır. Unutulmamalıdır ki, kötü bir not düzeltilebilir, ancak çocuğun benliğinde oluşabilecek zararların telafisi mümkün olmayabilir” dedi.   

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi