'Hepsi Aşılı'
Aşılamayı desteklediğini kaydeden Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayriye Yıldız Daşgan, "Çünkü karpuzun üretim yeri olan Çukurova'da toprak kökenli hastalıkla mücadelede en iyi yöntem bu. Üreticinin başka alternatifi yok. Bu hastalık nedeniyle ya karpuz üretilemeyecek ya toprağı dezenfekte edeceksiniz.
Ancak bu da çok pahalı bir yöntem. Yerli tohum dayanıklı değil, dayanıklı tohum da yok.Şuanda Çukurova Bölgesi’nde yetişen karpuzların tamamına yakını aşılı. Halkta ise 'karpuzlar aşılı olursa kabak tadında olur' şeklinde bir inanış var.
Oysa ki, yetiştirme tekniklerinde hassasiyet gösterildiğinde, yeteri kadar gübreleme yapıldığında, hasat zamanına doğru karar verildiğinde bunların aşılacağını düşünüyorum. Yediklerimizden bazıları çok lezzetli." diye konuştu.
|