Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

‘Karpuz Kabak Tadı Veriyor’

 

 

Adana (ÇÜHM) -

03.07.2015

Karpuz yetiştiricilerinin, daha verimli olduğu için karpuzu kabakla aşılaması sonucu karpuzda kabak tadı oluşuyor. Uzmanlar, aşılamanın zararlı olmadığını savunurken, bazı üreticiler aynı fikirde değil

 

 

Yaz mevsiminin en çok rağbet gören meyvesi karpuzun tat, görünüm ve aromasında görülen değişikliğin sebebinin kabakla yapılan aşılama olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, çiftçinin bu yöntemi kullanmaktan başka şansının olmadığı görüşünde. Uzmanlara göre, aşılama yöntemiyle yapılan üretimin sağlığa zararı yok.

 

'Hepsi Aşılı'
Aşılamayı desteklediğini kaydeden Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayriye Yıldız Daşgan, "Çünkü karpuzun üretim yeri olan Çukurova'da toprak kökenli hastalıkla mücadelede en iyi yöntem bu. Üreticinin başka alternatifi yok. Bu hastalık nedeniyle ya karpuz üretilemeyecek ya toprağı dezenfekte edeceksiniz.

Ancak bu da çok pahalı bir yöntem. Yerli tohum dayanıklı değil, dayanıklı tohum da yok.Şuanda Çukurova Bölgesi’nde yetişen karpuzların tamamına yakını aşılı. Halkta ise 'karpuzlar aşılı olursa kabak tadında olur' şeklinde bir inanış var.

Oysa ki, yetiştirme tekniklerinde hassasiyet gösterildiğinde, yeteri kadar gübreleme yapıldığında, hasat zamanına doğru karar verildiğinde bunların aşılacağını düşünüyorum. Yediklerimizden bazıları çok lezzetli." diye konuştu. 

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi