Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları Akademik Çalışmalarıyla ABD’den Önce Kiraz Hasadı Yaptı.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

08.05.2017

Çiçek açmasıyla baharı müjdeleyen kiraz’ın ilk hasadı bu yıl Çukurova’da Nisan ayında yapıldı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Küden, kiraz üretiminde dünya birincisi olan Türkiye’nin bazı yıllarda İhracatta da ilk sırada yer almasına rağmen uzun süre bu yerini koruyamadığını, Türkiye’de kiraz üretiminin haziran ve temmuz aylarında yoğunlaştığı belirterek bunun önüne geçmek adına yaptıkları projelerle erkenci hasat kiraz çeşidi ile ABD ile rekabet edildiğini söyledi.

Kiraz üretiminde en büyük rakibimizin ABD olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Küden ABD’nin Kaliforniya’da mayıs ayında yaptığı kiraz üretimi ile büyük avantaj sağladığını belirterek dünyada kiraz üretiminin yapılmadığı veya en az yapıldığı ayların ise nisan, mayıs ve ağustos ayları olduğunu ifade etti.

Piyasa Değeri Yüksek Pazarı Çok

Akdeniz Bölgesi olarak özellikle Adana, Tarsus ve Ceyhan’da yapılacak üretimle derimi yapılacak kirazın piyasa değerinin çok yüksek olmakla birlikte, herhangi bir pazarlama sorununda olmadığını ifade eden Prof. Dr. Küden şunları kaydetti;

“Bu durum iç ve dış pazarda büyük avantajlar sağlayacaktır. Çukurova bölgesi ilkbahar geç donları ve kiraz sineği açısından avantajlı bir bölgedir. Kirazlar Adana’da ilkbahar geç donlarından sonra çiçeklenmekte,  meyve olgunlaşması da kiraz sineği henüz çıkmadan gerçekleşmektedir. Bu amaçla Özler Tarım ile işbirliği içinde sıcak bölgelere uyabilecek, soğuklama isteği düşük yeni kiraz çeşitleri ile ilgili Projeyle Prof. Dr. Ali Küden, Dr. Burhanettin İmrak, Prof. Dr. Ayzin Küden ve Büşra Ceyhanlı’nın yer aldığı çalışmalar, Abdioğlu, Ceyhan ve Çukurova Üniversitesi Adana Kampüsünde yürütülüyor.”

1994 Yılında 160.000 Ton Olan Kiraz Üretimi 2016 Yılında 535.000 Tona Yükseldi

Ülkemizde kiraz çeşit çalışmalarının kapsamlı olarak 1990’lardan sonra yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Küden 1994 yıllında yurtdışından (Almanya, İspanya ve Hollanda) getirilen 21 kiraz çeşidi ile Çukurova Üniversitesi tarafından Ulukışla’da 1996 yılında ihracata yönelik “Modern Kiraz ve Elma Yetiştiriciliği Entegre Projesi” yürütüldüğünü söyledi. 1994 yılında 160.000 ton olan kiraz üretiminin 2016 yılında 535.000 tona yükseldiğine değinen Prof. Dr. Küden, Türkiye’nin dünya kiraz üretiminde birinci sırada yer aldığını belirtti.

Çukurova Üniversitesi’nde sıcak bölgelerde kiraz yetiştiriciliğinde ortaya çıkan sorunlara yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Küden, “Anaç, çeşit, çeşitlerin ve Çukurova’nın soğuklama süreleri,  budamada yeni teknikler, ikiz meyve oluşumu, meyvelerde çatlama, meyve tomurcuğu oluşumu dönemleri ve dinlenmenin kesilmesi konularında çalışmalarımız yoğunlaştı. 2012 yılında Adana’da özel sektörle işbirliği yapıldı ve Özler Tarım Çukurova’da kiraz yetiştiriciliği konusunda çok önemli gelişmeler kaydetti.” dedi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi