Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Kirli Havuzlar ve Sulama Kanalları Hastalık Saçıyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

14.07.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, kirli havuzlarda ve sulama kanallarında serinlik arayanların ölümcül tehlikelerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Adana’da denize veya yaylaya gidemeyenlerin sıcak havalarda havuzlarda ve sulama kanallarında serinlediğini hatırlatan Prof. Dr. Yeşim Taşova, kirli havuzların dış kulak yolu iltihabı, göz, idrar yolu ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Taşova, temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemesini önerdi.

Sıcaktan etkilenerek serinlemek isteyenlerin sulama kanallarını da çok sık kullandığını kaydeden Prof. Dr. Taşova, şunları kaydetti:

"Kanallarda serinlik arayışı sağlık açısından çok riskli. Sulama kanalları temizlik yönünden tamamen kontrolsüz yerler. Aslında, “akan su temizdir” inanışı da yanlış. Değişik atıklarla birlikte hayvanların atıkları karışıyor buralara. Özellikle fareler sıkıntı yaratıyor. Bölgemizde acil servislere leptospiroz enfeksiyonu şikâyetiyle gelenler oluyor. Bu enfeksiyon yoğun bakımda tedaviyi bile gerektiriyor.

Bu bakteri, sulama kanallarının etrafında dolaşan, suya girip çıkan fare ve benzeri hayvanların idrarı ile birlikte sulara bulaşıyor. Kalıcı böbrek yetmezliğine neden olabilen ve hatta ölüme yol açan bu hastalık dikkate alınmalı. Yaz dönemlerinde görülme sıklığı artıyor. Kanala girerken bunlara dikkat etmek lazım. Özellikle sulama kanallarına giren kişilerde görülme sıklığı çok fazla. Hiç öyle, girdim, serinledim diye düşünülmemeli."

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi