Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Kızartma Yağılarını Tekrar Kullanmayın

 

 

Adana (ÇÜHM) -

26.11.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahide Yağmur, yağda kızartmayı, beslenmede çok fazla önermediklerini ancak yapılması durumunda yağın kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yağmur, kızartmalarda aynı yağın birden fazla kullanımının bazı sağlık sorunları doğurabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Cahide Yağmur, "Evlerde yapılan kızartmalarda yağın iki-üç kere kullanılması durumunda sağlık riski ile karşılaşılmayacağı gibi yanlış bir kanı var. Oysa kızartmaya koyduğunuz yağ ısındığı zaman kimyasal yapısında değişiklik başlar. Isınmayla başlayan bu değişim, ısı bittiği zaman ve bekleme dönemlerinde de sürer." dedi.

“Toksik Maddeler Kanserojen Etkiye Sahip Olabilir.”

Yağın, ilk kullanımından sonra oksidasyon denilen değişimin kendi içinde devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Yağmur, "Dolayısıyla değişen yapı, ortaya çıkan toksik maddelerin miktarını artırır. Tekrar ısı ise toksik madde oluşumunu daha da hızlandırır. Her bekleme ve ısınma dönemlerinde değişim artarak devam eder." şeklinde konuştu. Bekleme süresinde ortaya çıkan toksik maddelerin kanserojen etkiye sahip olabileceğini belirten Prof. Dr. Cahide Yağmur, bu yağların kullanımıyla yiyeceklere geçen bu özelliklerin tüketim sırasında ise vücuda alındığını söyledi.

 

“İkinci Kez Kullanılan Yağ, Yemeğin Lezzetini de Bozar.”

Yağdaki toksiklerin vücutta hücre ve DNA yapısına etki edebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Yağmur, "ikinci kez kullanılan kızartma yağının kimyasal yapısı bozulur ve toksikler kanserojen maddelerin oluşumu hızlanır. Aynı zamanda yemeğin lezzet ve rengini de bozar" dedi.

“Yağı Az Kullanın”

Prof. Dr. Yağmur, yağın kızartmada bir kez kullanımının dışında az kullanılmasının da önem taşıdığına işaret ederek, "Kızartma yapımı sırasında tavaya gereğinden fazla yağ konuyor. Tavaya, kızarttığınız yiyeceğin içine girebileceği kadar yağ aktarılması yemeğin pişirimi için yeterlidir. Az yağ kullanıldığı için tasarruf da sağlanmış olur." dedi.

 

 

 

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi