Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin Konuğu Prof. Dr. Çubukçu Oldu.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

16.12.2016

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde gelenekselleşen konferanslar dizinin bu haftaki Konuğu ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu oldu. Prof. Dr. Çubukçu “Karşılıklı Söylemde Gücün Dağılımı” isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Her hafta konusunda uzman isimler etimolojiden edebiyata, sanattan tarihe kadar çeşitli konularda takipçileriyle buluşmaya devam ediyor. Geleneksel hale gelen Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi’nin konferansları dizisinde bu hafta konuk olan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu, Karşılıklı Söylemde Gücün Dağılımı’nı örneklerle konuklara anlattı.

Prof. Dr. Çubukçu Karşılıklı Söylemde Gücün Dağılımı Sunumunu Yaptı.

Prof. Dr. Çubukçu ‘güç’ün tanımını “bir kimsenin, başkasına, onun istemediği bir şeyi yaptırma yeteneği” olarak açıklayarak, toplumsal anlamda yorumlandığında ise bir kaynağın ya da kümenin/kitlenin ötekini denetlemesini, eşdeyişle, davranışlarını yönetmesini içerdiğini söyledi. 

 

Prof. Dr. Çubukçu gücün İki temel kategorisi olduğunu ve bunların zora dayalı güç ile zihinsel güç olduğunu hatırlatarak, “Zora dayalı güç, anne-çocuk, polis-halk vb. ilişkisinde olduğu gibi, bedensel, nesnesel (örn. silah) ya da simgesel araçlar (örn. üniforma) yoluyla kazanılan güçtür. Bu görüşe göre etkileşimsel söylem çoğu kez “egemenlik-baş sunma” ilişkisinin bir yinelenmesidir. Kimi durumda ise egemenliğe/güce, karşı koyma uğraşını içerebiliyor.” dedi.  Prof. Dr. Çubukçu zihinsel gücü ise, “Bilişsel, düşünsel yetilerimizin iş başında olduğu güç türüdür. Yaygın olarak söylem üzerinden işler.” şeklinde yorumladı.

Sunumun ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Çubukçu’ya Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik teşekkür plaketi takdim etti. Etkinlik anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.  

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi