Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

“Üniversite Öğrenci Konseyimiz Diğer Üniversitelere Örnek Oldu”

Adana (ÇÜHM) - Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi olarak Ç.Ü. Öğrenci Konseyi Başkanı ve Mühendislik fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ahmet Serdar Tat ile bir röportaj gerçekleştirdik. Röportaj kapsamında Konsey Başkanı Tat, konseyin çalışmalarından ve gelecekle ilgili projelerinden söz etti.

 

 

 

iletisim1

 



Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyinin kuruluş amacı nedir? Ne zaman kurulmuştur?


Üniversite Konseyleri, üniversitelerin Avrupa Üniversiteleri İle Uyum Süreci ile birlikte 2000 yılında kuruldu. Konseyler, ilk olarak 2005 yılında resmi bir mevzuat çerçevesinde üniversitenin yasal bir organı haline geldi. Konseyin kuruluş amacı ise, öğrencilerle üniversite yönetimi arasında resmi bir temsilciliğe duyulan gerekliliktir.

Öğrenci Konseyinde kaç üye var?
Daha önce öğrenci konseyinde yer almış olan mezun öğrencilerle görüş alışverişinde bulunuyor musunuz?
Birlikte gerçekleştirdiğiniz etkinlikler var mı?

Öğrenci konseyi, kulüp yapısında olmayan bir kurumdur. İki senede bir yapılan seçimlerle, belirli şartlarla bölüm temsilcileri seçilir. Bu bölüm temsilcilerinin bir araya gelmeleriyle birlikte fakülte temsilcileri belirlenir. Tabi, burada seçilen kişi üniversitedeki öğrencilerin temsilcisi olurken, üniversitedeki öğrenciler de bu temsilciliklerin üyesi haline gelirler. Bu durumda yaklaşık 45 bin üyemiz olduğunu söyleyebiliriz. 

Görüş alışverişinde bulunmak konusuna gelirsek; daha önceki konseylerin başkanları ile görüşmelerimiz oldu. Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı Protokol Müdürünün, üniversitemizin eski konsey başkanı olduğunu öğrendik. Yaptıkları çalışmaları dinledik ve biz neler yapabiliriz diye görüş alışverişinde bulunduk. Mezun öğrencilerle bu şekilde bir diyalogumuz var.

Konseyler bölgesel ve ulusal çapta ne gibi faaliyetler yürütüyorlar?

Yasal olarak tüm üniversitelerde öğrenci konseyleri mevcut. Üniversitelerin öğrenci konseylerinin bir çatı altında toplandığı Türkiye Öğrenci Konseyi adında da bir kurum bulunuyor. Ben de Türkiye Öğrenci Konseyi’nin Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusuyum. Üniversitemizin diğer üniversitelere göre bilinirliği daha çok. Bu nedenle, Türkiye’deki üniversitelere öğrenci konseyi açısından örnek olduğumuzu düşünüyorum. Ulusal çapta ise üniversiteler arasında ciddi bir yerimiz var. Avrupa Öğrenci Birliği Mart ayında üniversitemize yapacağı ziyaret ile konseyimizi incelemeye gelecek. Bu anlamda, hem bölgesel, hem de ulusal ve uluslararası alanda faaliyetler yürütüyoruz.   

Konseyiniz bünyesinde yer alan yemekhane komisyonunun yemek fişleri ile ilgili bir çalışma içerisinde olduğu söyleniyor. Bu konuda ve diğer komisyonlarınızın çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öğrenci konseyinin en temel amacı öğrencilerin sorunlarını çözmek ve öğrencilerin daha iyi bir ortamda yaşamalarını sağlamaktır. Rektörlüğe yemek fişleri ile ilgili çözüm önerileri sunduk. Yemek fişlerinin maliyetinin düşürülmesi açısından salt çözüm önerilerinde bulunduk. Diğer komisyonlarımız da öğrencilerle ilgili olarak çeşitli alanlardaki etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyorlar.

Tanıtım çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öğrenci konseyi olarak, öğrenciye hizmet verildikten sonra tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Öğrencilere sosyal alanda istedikleri ortamı sağlamak için etkinliklerimiz de oluyor. Bu gibi çalışmalar, öğrencilere fayda sağlıyor. Bu anlamda, sosyal medyadan oldukça fazla yararlanıyoruz. Facebook ve Twitter hesaplarımızı takip eden büyük bir öğrenci kitlesi var. Bu kapsamda sosyal medya aracılığıyla büyük kitlelere ulaşarak, öğrencilerin istek ve ihtiyaçlarını belirlememiz kolaylaşıyor.

Konsey olarak Ankara’da bazı temaslarda bulundunuz. Ne gibi konular görüşüldü, bunlardan bahsedebilir misiniz?

Ankara‘da ilk olarak Yükseköğretim Kurulu’nu ziyaret ettik. Zaten orada bizim bir ofisimiz var. Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi olarak bazı taleplerde bulunduk. Bunlardan en önemlisi; ikinci öğretim yaz okulu harçlarının, birinci öğretim öğrenci harçları ile eşitlenmesi talebiydi. Aynı zamanda Sayın Başbakanımızı da, Başbakanlık Ofisinde ziyaret ederek, yaz okulunda ikinci öğretim harçlarının kaldırılması yönünde talepte bulunduk. Bununla birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı ile de çalışmalarımız oldu.

Konsey çeşitli başlıklar altında anketler yapıyor. Bu anketler hangi konulara yönelik oluyor?


Konseyin bir karar alacağı zaman bunu tüm öğrencilere sorması gerektiğine inanıyoruz. Örnek olarak; bütünleme sınavlarının tarihi ve yaz okullarının kaldırılıp kaldırılmaması konularında anketler yaptık. Bu anketlerin sonuçları, bir karara bağlanması için rektörlüğe sunuldu. Rektörlük de öğrencilerin verdiği karara saygı duyarak kararı onadı.

Üniversitemiz öğrenci konseyi bundan sonraki dönem için ne gibi etkinliklerde rol alacak?

Öğrenci Konseyi olarak Akdeniz Oyunları yetkilileri ile görüştük. Oyunlar için öğrenci istihdamı amacıyla gönüllü öğrenci yönlendirmesini yaptık. Akdeniz Oyunları’nın resmi protokolünde bulunacağız. Bu sene KOÇFEST’te de yer almayı düşünüyoruz. Çalışmalarımızı zamanı geldikçe öğrenci arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde yapacaklarımızı yine süreç içinde sizlerle paylaşacağız.

Gelişmeleri http://www.cukonseyi.com/ web adresimizden takip edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi