Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Kurbanlık Alırken Dikkat!!!

 

 

Adana (ÇÜHM) -

01.10.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Torun, Kurban Bayramı süresince Türkiye'de ortalama her yıl 3 milyon kurbanlık hayvanın kesildiğini belirtirken, insanların beslenmesi noktasında kırmızı etin önemine de vurgu yaptı.

Türkiye'de 15 milyon civarında küçük baş anaç hayvan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Torun, “Bunun yüzde 60'ı annelik yapabilir. Böyle olunca hemen hemen 8 milyon civarında kuzumuz olur. Bu 8 milyon kuzunun yarısı erkek, yarısı dişidir. Kurban Bayramı süresince kesilen erkek ve dişi hayvan toplam 2-3 milyon civarındadır. Yani Türkiye'de et kesim ortalamasının yüzde 25'i Kurban Bayramı’nda gerçekleştirilmektedir. İnsanlar bunu örf, adet, gelenek ve insanda hayvansal proteinin karşılanması amacıyla yapıyor” şeklinde konuştu.

Önce Sakatatları Tüketin

Kırmızı etin insanların beslenmesindeki öneminden söz eden Prof. Dr. Torun, “Sağlıklı bir nesil, sağlıklı bir gelecek ve çalışan, fonksiyonel bir beyin için kırmızı ete ihtiyaç vardır. Kesilen hayvanların organları bilinçli şekilde değerlendirilmelidir. Etin haricinde hayvanda bir deri artar. Bu deriyi de kesmeden düzgün bir şekilde çıkarmak ve onu da değerlendirmek gerekir. Bizim vatandaşımızda zaten bunun bilincindedir. Ayrıca hayvanın iç organları da yumuşak olduğundan öncelikle sakatat tüketilmelidir.” dedi.

 

Burun Akıntısına Dikkat

Kurbanlık hayvan alırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği kulak numaralarının olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlatan Prof. Dr. Osman Torun, “Dış görünümü düzgün, hareketli, canlı hayvanlar genellikle sağlıklıdır. Vatandaşın dikkatli seçim yapması gerekir. Bir de burun akıntısı var mı diye dikkat etmek lazım. Sağlıklı bir hayvansa eti de sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Ama sağlıksız bir hayvansa her türlü hastalığa meydan verebilir. Çünkü gıda zehirlenmelerinin ve birçok hastalığın yüzde 60'ı hayvansal orijinli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla tüketicinin bilinçli olması gerekmektedir. Ayrıca etin iyi pişirilmesi de önem arz eder.” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi