Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Kütüphaneciler Çukurova Üniversitesi’nde Buluştu.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

16.12.2016

Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) IV. Ulusal Akademik Kaynak Paylaşım Çalıştayı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Üniversite ve araştırma kütüphanelerinin en uygun fiyatla, en fazla e-bilgi kaynağına erişimlerini sağlamak, ölçek ekonomisi çerçevesinde bu ürünlere yapılan yatırımı paylaşmak, Türkiye’deki akademisyen ve öğrencilerin küresel bilgi ağına en üst düzeyde erişimlerini gerçekleştirerek eğitim ve araştırmaya kütüphanelerin desteğini arttırmak için ortak çalışmalar yürüten ANKOS tarafından düzenlenen çalıştay ÇÜ Mithat Özsan Amfisinde yapıldı.

Nacar: “Koleksiyonumuzda 120 Bin Kitap Bulunuyor.”
Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan ÇÜ Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanı Nihat Nacar, Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi’nin 10 bin m2 alanda, 750 kişi oturma kapasitesi ile günde bin 500 kullanıcıya hizmet verdiğini belirtti. ÇÜ Kütüphanesi’nin Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezlerinden biri olduğuna da dikkat çeken Nacar, kütüphane koleksiyonunda bulunan 120 bin kitabın RFID etiketi uygulaması ile hizmete sunulduğunu söyledi. RFID sitemi ile koleksiyonun kontrolü ve sayım işlerinin yanında selfchek ile de ödünç ve iade işlemlerinin daha hızlı gerçekleştiğini anlatan Nacar, kitap koleksiyonunun dışında geriye dönük süreli yayınlar hakkında da bilgi verdi.

 

Akbaytürk; “Kütüphaneler Arası Takip Sistemi Yıllık 18 Bin İşlem Hacmine Sahip.”

ANKOS Başkanı Tuba Akbaytürk, ANKOS hakkında bilgi vererek 2000 yılında üniversitelerin alım güçlerini birleştirerek üyelerine ekonomik değer yaratmak amacıyla kurulduklarını söyledi. Akbaytürk, ANKOS’un akademik bilgi ve kaynak paylaşımını önemsediğini belirterek bu amaca uygun olarak tasarlanan kütüphaneler arasında işbirliği ve takip sistemi ile 166 kurumsal kullanıcısıyla yıllık 18 bin civarında işlem hacmine sahip olduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Erdoğan: “Bilgi Paylaştıkça Çoğalır.”

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan da yaptığı konuşmada, bilginin güç olduğunu ve paylaşıldıkça çoğaldığını söyledi. “Bilginin yayılması konusunda kılavuzluk etmek onu yaymak, paylaştırmak, kolaylaştırmak, bilgiyi arayan ve sorgulayan insanlar için çok önemli.” diyen Prof. Dr. Erdoğan, evrensel boyutta bilgiye kolay ulaşımın en iyi aşamaya gelmesinde kütüphanecilerin çok önemli katkısı olduğunu aktardı.

Çalıştay İki Ayrı Platformun Aynı Etkinlikte Ele Alınmasıyla İlk Olma Özelliğine Sahip.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya katkısı olan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi takdim edildi. Çalıştayın ilk konuşmacısı ÇÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, “Bilim ve Bilimsel Kaynaklara Erişim” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

ANKOS işbirliği grubu tarafından organize edilen IV. Ulusal Akademik Kaynak Paylaşım Çalıştayı, “Kaynak Paylaşımında Güçlükler ve Başarı Hikâyeleri” ana temasıyla Türkiye’de kaynak paylaşımı süreçlerinin yürütülmesine olanak sağlayan iki ayrı platformun aynı etkinlikte ele alınmasıyla ilk olma özelliğine sahip oldu. Çalıştayda, kaynak paylaşımı alanında çalışan kütüphaneciler sorun, görüş ve önerilerini dile getirirken kaynak paylaşımının tüm yönleri ele alındı.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi