Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Türkiye’de İlk!!!
Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları Havuz Koşullarında “Lagos” Üretecek.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

11.09.2015

Çukurova üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, zorlu ve bir o kadar da önemli bir araştırma projesine imza atarak başarıya ulaştı. Nesli tükenen “Lagos Balığı”nı Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirmek ve larval yetiştiricilik olanaklarını araştırmak amacıyla kampüs alanında yetiştirme havuzu kuran ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Eroldoğan ve ekibinin araştırma/geliştirme çalışmaları sonuç verdi…

Proje ile Ekonomik Değeri Yüksek Olan Lagos Havuzlarda Üretebilecek

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı, Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Eroldoğan ve ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar&Ge Projeleri kapsamında “Doğu Akdeniz Koşullarında Lagos (Epinephelus aeneus)’un Larval Yetiştiricilik Olanaklarının Araştırılması” başlıklı projeleri ile nesli tükenmekte olan ve kırmızı listede (IUCN, http://discover.iucnredlist.org/) bulunan kaya balıklarına, hem alternatif bir tür oluşturmak hem de bu türün nesillerinin devam ettirilmesini sağlamayı amaçlayan bir proje başlatmıştı.

 

2 Yıl Süren Projede Sona Yaklaşıldı.

Projede önemli çalışmalar ve araştırmalar yapan Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları 2 yıl sonra bilimsel veriler doğrultusunda hedeflerine ulaşarak başarı sağladı. Uzun yıllar ticari boyutta çipura ve levrek yetiştiriciliği nedeniyle dar boğaz yaşanılan Akdeniz ülkelerindeki yetiştiriciliğe, yeni türler kazandırılmasının planlandığını dile getiren Prof. Dr. Eroldoğan, 2 yıl önce sıfırdan başladıkları proje ile başarı elde ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Eroldoğan, projenin üreme fizyolojisi, erkekleştirilmesi ve dişi balık gelişimiyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını söyledi.

Bu Proje Türkiye’de İlk.

Farklı denemeler yaptıklarını belirten ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Eroldoğan amaçlarının Türkiye de ekonomik değeri çok yüksek olan lagos balığının üretimini yaparak larva yetiştiriciliğini başarmak olduğunu söyledi. Projenin hedeflerinden birinin ‘erkekleştirme’ çalışması olduğunu belirten Prof. Dr. Eroldoğan, bunda hedefe ulaşarak başarı sağladıklarını söyleyerek, “Diğer tanklarda bulunan dişi bireylerimizle gelecek yıl bahar aylarında, larva denemeleri ve embriyo çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Başvurusunu yaptığımız TUBİTAK projeleriyle de lagos türünün yetiştiriciliğini yapabilecek hale getirmeye çalışacağız. Projemizin en büyük özelliği ise Türkiye de ilk olması.” şeklinde konuştu.

Projede Başarı Sağlandı.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bir balık yetiştirme havuzu kurulan proje kapsamında yapılan çalışmaları anlatan Prof. Dr. Eroldoğan şunları kaydetti;

“Lagos çok zor yetişen, ancak doğru çalışmalar yapıldığında da bir o kadar da hızla büyüyen bir balık türü. Zor yetiştiği için de, özel sektör bu konuda pek bir atılım yapmıyor. Sadece yavru maliyeti 1 dolar. Her türlü operasyona açık bir balık olmadığı gibi tesis koşullarına alıştırılması da çok zor. Bu nedenle ticari firmalar bu türle çalışma yapmayı düşünmüyor. Ama biz Ar-ge kapsamında daha küçük ölçeklerde bunun üretimini yapabilir miyiz? diye projemizi yaptık ve başarıya ulaştık. İşletme koşullarına alıştırılması ve dişi/erkek bireylerin oluşturulması gerçekleşti. Bir sonraki aşamada dişi ve erkeklerden çiftleştirme yaparak larva çalışması gerçekleştirmeyi planlanıyoruz.”

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi