Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM) Akdeniz’de paraketa ile birim çabada avlanan Lahos miktarının belirlenmesi için bir çalışma başlattı. Bölgedeki üniversitelerin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe teşkilatlarının ve ticari balıkçıların birlikte görev aldıkları Türkiye balıkçılığında bir ilk olarak gösterilen projenin Yürütücülüğünü ise Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökhan Gökçe üstlendi.
Lahos balığı ve geleceği ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Gökçe, su ürünleri istatistik verilerine göre Türkiye’de bir yılda avlanan Lahos (Lagos) miktarının 2010-2015 yılları arasında 672 tondan 169 tona düştüğünü belirterek, bu azalmaya önlem amacıyla 1 Eylül 2016’da yürürlüğe giren 4/1 numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğle tüm karasularımızda Lahos avcılığının yasaklandığını söyledi.
“Lahos, Denizlerimizde İstatistiklere Yansıyandan Daha Fazla Var.”
Lahos yasağını takiben, balıkçıların anket yapan TUİK çalışanlarına balıkçılığa vergi gelecek korkusu ile eksik rakam verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Gökçe, aslında türün denizlerimizde istatistiklere yansıyandan daha fazla bulunduğunu söyledi. Yanlış bilgilendirmeyi yapanların hedef türü lahos olan genellikle 6-12 metre boylarında tekneleriyle avlanan kalın paraketa (paragat) balıkçıları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökçe, kalın paraketanın Ege ve Akdeniz’de küçük ölçekli balıkçıların lahos, pörtlek, bakalyaro, trança vb. büyük dip balıkları yakalamak için kullandıkları çok iğneli bir olta takımı olduğunu söyledi. |