Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Lahos Balığının Geleceği İçin Çalışıyorlar…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

16.03.2018

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM) Akdeniz’de paraketa ile birim çabada avlanan Lahos miktarının belirlenmesi için bir çalışma başlattı. Bölgedeki üniversitelerin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe teşkilatlarının ve ticari balıkçıların birlikte görev aldıkları Türkiye balıkçılığında bir ilk olarak gösterilen projenin Yürütücülüğünü ise Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökhan Gökçe üstlendi.

Lahos balığı ve geleceği ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Gökçe, su ürünleri istatistik verilerine göre Türkiye’de bir yılda avlanan Lahos (Lagos) miktarının 2010-2015 yılları arasında 672 tondan 169 tona düştüğünü belirterek, bu azalmaya önlem amacıyla 1 Eylül 2016’da yürürlüğe giren 4/1 numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğle tüm karasularımızda Lahos avcılığının yasaklandığını söyledi.

“Lahos, Denizlerimizde İstatistiklere Yansıyandan Daha Fazla Var.”

Lahos yasağını takiben, balıkçıların anket yapan TUİK çalışanlarına balıkçılığa vergi gelecek korkusu ile eksik rakam verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Gökçe, aslında türün denizlerimizde istatistiklere yansıyandan daha fazla bulunduğunu söyledi. Yanlış bilgilendirmeyi yapanların hedef türü lahos olan genellikle 6-12 metre boylarında tekneleriyle avlanan kalın paraketa (paragat) balıkçıları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökçe, kalın paraketanın Ege ve Akdeniz’de küçük ölçekli balıkçıların lahos, pörtlek, bakalyaro, trança vb. büyük dip balıkları yakalamak için kullandıkları çok iğneli bir olta takımı olduğunu söyledi.

“Kurallara Uyan Balıkçı Mağdur Oluyor, Kaçak Avcı İthal Süsü Vererek Daha Pahalı Satıyor.”

Lahos’un yasaklanması ile kalın paraketa balıkçılığının yasal olmasına rağmen ekonomik olarak yapılamaz hale geldiğine vurgu yapan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökhan Gökçe lahos av yasağının, kurallara uyan balıkçı grubunu mağdur ederken, türün kaçak avcılığını yapan balıkçıları ve ithal süsü vererek satışını yapan kabzımal ve balık lokantalarını aynı oranda etkilemediğini söyledi. Prof. Dr. Gökçe; “Hatta bazı kabzımalların, yasak gerekçesiyle balığı balıkçılardan daha düşük fiyata alarak kazançlarını arttırdıkları birçok balıkçı tarafından dile getirilmektedir.” dedi.

“Sorunun ve Çözümlerin Tespiti İçin Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Proje Başlattı.”

Bu kapsamda Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün çalışma başlattığını belirten Prof. Dr. Gökçe, yürütücülüğünü yaptığı projeye Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Özbilgin, İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Aydın Demirci ve Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Cengiz Deval’ın çalışmaya katkı sağladığını ifade etti.

“Elde Edilen Veriler Derlenerek BSGM’ye Raporlanacak.”

Lahos çalışmasında her ne kadar türün avcılığı yasaklanmış olsa da kalın paraketa kullanımının serbest olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Gökhan Gökçe şunları kaydetti;

“Av aracının kullanımı sırasında hedeflenmese de Lahos yakalanma olasılığı yüksektir. Yakalanan balıkların barotravmaya bağlı olarak hava keseleri şişmekte ve mideleri dışarıya çıkmaktadır. Bu balıklar denize geri bırakılsalar dahi su yüzeyinde kalacaklardır ve bu durumdaki balıkların hayatta kalma oranları konusunda bir bilgi mevcut değildir. Bu tür balıkların tekrar yaşadıkları sulara gönderilmeleri bir cihaz yardımı ile sağlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında balıkların sağlıklı bir biçimde tekrar yakalandıkları derinlikler bırakılması için Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencisi Oğuzhan Demir bırakma iğnesi denmesi yapmaktadır. Çalışmada ayrıca paraketa avcılığında yakalan türler, hedef dışı av oranı ve türün avcılığında kullanılan av sahalarının da tespiti yapılmaktadır. Çalışma sonunda elde edilen veriler derlenerek BSGM’ye raporlanarak balıkçılık yönetimini hizmetine sunulacaktır.”

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi