Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Nesli Tükenen “Lahoz Balığı” Yetiştirilecek

 

 

Adana (ÇÜHM) -

18.07.2014

Çukurova üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, zorlu ve bir o kadar da önemli bir araştırma projesine imza atıyor. Nesli tükenen “Lahoz Balığı”nı Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirmek ve larval yetiştiricilik olanaklarını araştırmak amacıyla, kampüs alanında yetiştirme havuzu kuran ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi, yapılacak araştırmayla, nesli tükenen ve ekonomik değeri yüksek olan bu türün yaşatılması için bilimsel çalışmalar yapacak.   

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tufan Eroldoğan ve ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar&Ge Projeleri kapsamında “Doğu Akdeniz Koşullarında Lahoz (Epinephelus aeneus)’un Larval Yetiştiricilik Olanaklarının Araştırılması” başlıklı projeleri ile nesli tükenmekte olan ve kırmızı listede (IUCN, http://discover.iucnredlist.org/) bulunan kaya balıklarına, hem alternatif bir tür oluşturmak hem de bu türün nesillerinin devam ettirilmesini sağlamayı amaçlayan bir proje başlattı.

Ticari Değeri Yüksek Bir Tür

Yapılacak olan bu zorlu araştırmalar ile uzun yıllardır ticari boyutta çipura ve levrek yetiştiriciliği ile sınırlı kalınan ve bir dar boğaz yaşanılan Akdeniz ülkelerindeki yetiştiriciliği yapılan balık türlerine yeni bir tür kazandırılması planlanıyor. Proje ile kaya balıklarının larva ve yavru dönemlerindeki yetiştiricilik koşullarıyla, anaçların olgunlaştırılması ve yumurtalamaları amaçlanıyor. 

Projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tufan Eroldoğan  “Akdeniz’e kıyı veren ülkelerde kaya balıklarının yetiştiriciliğe alınabilmesi, öncelikli alternatif tür seçimi araştırmalarının başında gelmektedir. Bu sebeple son yıllardaki çalışmalarımızı bakanlık aracılığı ile bu yönde devam ettirmekteyiz. Bu projeyle de, hâlihazırda pazar talebi var olan, avcılıkla elde edilen ticari değeri yüksek türlere öncelik verilmesi gerekliliğini vurgulayacağız.” dedi.

Lahoz Üretimi İstihdam Yaratacak

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bir de Balık Yetiştirme Havuzu kurulan proje kapsamında başarı sağlanmasının bölgemizde ve ülkemizde büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Eroldoğan “Projeyle, yüksek pazar talebi nedeniyle sularımızda da gün geçtikçe azalan Lahoz’un yetiştiricilik koşullarının belirlenmesi, hem bölge hem de ülkemiz su ürünleri yetiştiricilik sektörü açısından özgün bir değer taşımaktadır. Alternatif bir tür olarak Lahoz üretimi, yetiştiricilik sektöründe iş hacmi ve istihdam yaratmasıyla, ulusal ekonomiye önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca proje ile, gelecekte azalmakta olan doğal stokların yapay üretim ile yenilenmesi çalışmalarına zemin hazırlanacaktır. Bu sayede dalış turizmi ve sportif avcılık ve ticari avcılıktan elde edilecek gelirler bir katma değer olarak geri dönecektir.” şeklinde konuştu.  

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi