Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Prof. Dr. Suphi Ural, : “Benzer Acılar Yaşanmaması İçin Soma’dan Ders Alınmalı.”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

16.05.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suphi Ural, Soma'daki maden faciası ile iş kazalarına karşı iş güvenliği ve eğitimlerinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi. Önlem alınması halinde iş kazalarının engellenebildiği ve azaldığına ilişkin bilimsel araştırmalar bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Ural, benzer acılar yaşanmaması için Soma'dan ders alınmasını istedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada her yıl ortalama 270 milyon iş kazası olduğunu ve bu kazalarda 200 bin işçinin hayatını kaybettiğini anlatan Prof. Dr. Suphi Ural, gelişmiş ülkelerde ölümlü iş kazaları oranının 100 binde 10, Türkiye'de ise 100 binde 30 olarak bilindiğini aktardı. Türkiye'de iş güvenliği ve eğitiminin işletmelerde yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Ural, "İş güvenliği eğitimleri sayesinde hem can kayıpları önlenecek, hem de ekonomik yarar sağlanacaktır. İş güvenliği konusunda etkin adım atan ülkelerin üretiminde artış olmuştur. Dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini gerçekleştirebilmek için ölümlü iş kazası ve meslek hastalığı sayısını yılda 100 binde 10'un altına çekmek gerekir." dedi.

“Önlenmesi Mümkün”

Soma'daki maden faciasının yaşandığı bölgeden uzak oldukları için olayın nasıl olduğuna ilişkin net bilgilerinin olmadığını anlatan Prof. Dr. Ural, buna karşın önlem alınması halinde iş kazalarının çok azaldığının bilimsel araştırmalarda ortaya konulduğunu bildirdi. Soma'da yaşanan faciadan ders alınmasını öneren Prof. Dr. Ural, iş kazaları ve meslek hastalıklarının, önlenmesi veya kabul edilebilir seviyelere çekilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

“Bilinç Oluşturulmalı”

Toplumda gerçek anlamda iş güvenliğinin sağlanabilmesi için her şeyden önce iş güvenliği kültürünün yaygınlaştırılarak farkındalık oluşturulması gerektiğine dikkat çeken ÇÜ Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suphi Ural, şunları kaydetti:

"Yasalarda, yönetmeliklerde veya tüm iş güvenliği mevzuatında getirilen hukuki güvence mekanizmaları, ne kadar iyi düzenlenmiş olurlarsa olsun, ilgili tüm çevre ve kişilerde bu güvenceleri korumak ve işletmek konusunda yeterli bir bilinç oluşturulamamışsa, kağıt üzerindeki temennilerden başka bir anlam taşımaz. İş güvenliği konusunun ilk sorumlusu kuşkusuz devlet, işverenler ve sendikalardır. Üniversitelerin, araştırma kurumlarının, kitle haberleşme araçlarının, meslek kuruluşlarının ve bu konuda kurulacak gönüllü derneklerin iş güvenliği faaliyetlerine etkili bir biçimde katılması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacına olumlu katkılar getirecektir."

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi